Pro hod diskem jsou výhodou dlouhé ruce, říká mladá naděje české atletiky Jan Svozil ze Zašové

Nástupcem legendárních českých diskařů Ludvíka Daňka nebo Imricha Bugára by se mohl stát talentovaný mladík ze Zašové u Valašského Meziříčí Jan Svozil. Má pro tuto disciplínu ideální předpoklady.

Vrhač Jan Svozil patří mezi mladé naděje české atletiky. Ve své sbírce má několik medailí z mistrovství republiky. Diskem už hodil přes padesát pět a půl metru a ve vrhu koulí dokázal poslat náčiní do vzdálenosti osmnáct metrů a šedesát šest centimetrů. 

Svou budoucnost vidí všestranný atlet v hodu diskem, ve kterém dokázal v dorostenecké kategorii vybojovat titul republikového šampiona. „Na to mám větší predispozice, protože tam jde o délku rukou, což já mám celkem slušnou,“ říká atlet, který v tomto sportu těží i ze své tělesné výšky 209 cm.

Sedmnáctiletý mládežnický reprezentant je ze Zašové a trénuje na stadionu ve Valašském Meziříčí, kde pro svou přípravu nemá ideální podmínky. „Například nemáme diskařskou klec, což je z bezpečnostního hlediska špatné. Plus musíme házet na fotbalovouplochu, což se fotbalistům samozřejmě nelíbí,“ vysvětluje.

Kromě sportu má Jan Svozil ještě jednu velkou zálibu, a tou je hudba, u které relaxuje. Absolvent sedmiletého cyklu hry na klavír umí zahrát populární písničky i klasická klavírní díla. A aby těch talentů a zájmů nebylo málo, může se pyšnit i skvělými studijními výsledky. Student třetího ročníku gymnázia měl zatím na vysvědčení vždy samé jedničky.

Poslechněte si rozhovor s Janem Svozilem.

Spustit audio

Související