Přišlo nám nesmyslné, aby lidé trávili život přepisováním faktur, vysvětluje expert na umělou inteligenci

30. květen 2019

Máme roboty, kteří jsou na úrovni lidí, zatím ale potřeba nejsou. To jsou slova Tomáše Gogára, který se zabývá umělou inteligencí a spoluzaložil úspěšný start up Rossum. Vezme nám technologie práci? A co vše umělá inteligence dokáže sama místo lidí?

„Blížíme se tomu, že dosáhneme technologicky něčeho, čemu se říká umělá inteligence. Jestli to ale bude Skynet a Terminátor, to záleží hodně na nás,“ přibližuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Univerzální umělá inteligence je zatím stále velmi daleko, říká Anita Schjøll Bredeová

Anita Schjøll Bredeová, spoluzakladatelka startupu Iris.ai

Na dubnovém SingularityU Czech Summitu představila Anita Schjøll Bredeová start-up Iris.ai, jehož je spoluzakladatelkou. Tato umělá inteligence ušetří až 95 procent času, který běžně potřebujete na vyhledávání ve vědeckých publikacích. Redaktorovi Experimentu Vojtěchu Kovalovi poskytla exkluzivní rozhovor.

Proč ale fenomén umělé inteligence lidi fascinuje? Motivací je více – technologie, pomoc lidstvu nebo peníze. Tomáš Gogár přiznává, že on sám bere umělou inteligenci jako nástroj, jak pomoci lidem, ale za velkým rozvojem jsou právě finance.

Úrovně umělé inteligence pak člověk dosáhne ve chvíli, kdy si začne plést stroj s člověkem. Tomáš Gogár si je ale stále jistý, že pozná, když mluví třeba s takzvaným chatbotem, programem určeným k automatizované komunikaci s lidmi.

Sto lidských životů denně

Aby mohly stroje opravdu pomoci lidem, musejí porozumět především dokumentům. Právě na to se zaměřuje Rossum. „Začali jsme s fakturami, každý den se jich na světě vymění více jak jedna miliarda,“ popisuje.

A jak naučit počítač, aby správně četl faktury? „Rozpoznávací úlohy jsou pro programátora ohromně těžké naprogramovat,“ vysvětluje s tím, že napsat algoritmus co je kočka, nebo pes, není vůbec jednoduché.

Jenom na přepisování faktur se každý den podle něj spálí na sto lidských životů – lidí, kteří by mohli každý den pracovat na něčem jiném. Rossum už ale zdaleka nečte jenom faktury, ale pro velké firmy i jiné dokumenty. Tým se také zajímá i o další oblasti, třeba například tím, jak sestrojit teleport.

autoři: Lucie Výborná , prh