Prince

2. červen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Sex se stal náboženstvím našeho sekulárního věku. Sexuální motivy vévodí filmům, románům, reklamám a písním, stejně jako ve středověku převládaly v umění motivy náboženské. Sexuální naplnění je pro nás tak důležité, jako pro minulé generace jistota věčné spásy jejich duší.

Sex už není vnímán výhradně jako výraz lásky, ale jako prostředek sebeobjevování. Střídáním partnerů hledá člověk sám sebe. V době, které chybí duchovní rozměr, je pro mnohé lidi zkušenost nejbližší transcendenci ztráta ega při sexuálním vyvrcholení.

Také zpěvák Prince považuje sex za mystickou zkušenost. Prince pochází z Minneapolis, kde vyrůstal v Církvi adventistů sedmého dne. Hledá sexuální zkušenost, kterou nejen že Bůh schvaluje, ale která ho k Bohu přiblíží. "Když jsem pořádně vzrušenej, cítím se blízko Bohu," řekl jednou. "Tak blízko, jako nikdy jindy. Do největší extáze vás přivede sexuální vášeň a náš dobrý Bůh." Prince dokázal v jediné show spojit špínu pornografie s evangelizačním přístupem kazatele, kdy prosí diváky, aby nezemřeli bez toho, že nepoznají tíhu kříže.

Podle toho, co Prince řekl v nejrůznějších rozhovorech, je křesťanská víra, kterou zastává, zdánlivě velice ortodoxní. Jen není jasné, zda se jeho slova vzhledem k jeho vztahu k médiím dají brát vážně. Bývalý člen jeho ochranky o něm řekl: "Uctívá dva Bohy - náboženství a sex. Stále se nemůže rozhodnout, co z toho má raději. Často a rád mluví o Bohu, ale nežije nijak zvlášť zbožně."

Prince spojil obě dvě stránky svojí tvorby dohromady poprvé na Albu Lovesexy z roku 1988. Hovoří zde o jakési vyšší formě sexuality. Je to pocit, který se vás zmocní, když se nezamilujete do člověka, ale do nebe nad vámi. Nejlepším příkladem jakési Princovy sexuální spásy je píseň Anna Stesia, která od veršů "Znásilni mě, osvoboď mou mysl," přechází do kajícného tónu "Zachraň mě Ježíši, jsem hlupák," a končí výzvou "Holky a kluci, milujte Boha nad vámi".

Logo

Ve zvukové podobě příspěvku byly použity ukázky z písní:

The Cross
Anna Stesia

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.