Přijměte pozvání na svátek všech folkloristů – Slovácký rok v Kyjově!

25. červenec 2011

Ve dnech 11. – 14. srpna 2011 se bude konat nejstarší folklorní festival v České republice, jehož historie sahá až do roku 1921. Nejvýznamnější národopisná slavnost regionu tak již 90 let přivádí do srdce Slovácka tisíce příznivců národopisu z celé republiky i světa. Letos se koná již XVIII. ročník.

Čtyři srpnové dny bude Kyjov patřit lidovým tradicím a zvykům, bohatství a kráse krojů, písním a všem těm, kteří se o jejich zachování a šíření starají. Desítky národopisných souborů a muzik z Kyjova a širokého okolí, účinkující od těch nejmenších až po zralé muže a ženy, se budou podílet na oživení všeho, co již není nedílnou součástí jejich každodenního života, ale tvoří základní kameny kulturního bohatství a dědictví celého národa.

Program Slováckého roku tvoří kromě jiných pořadů také akce, které se pravidelně opakují každý ročník. Mezi ně patří například přehlídka dechových hudeb, stavění a kácení máje, večerní klenotnicový pořad, lidový jarmark, přehlídka krojů Kyjovska, krojovaný průvod městem a večerní taneční zábavy. Vyvrcholením celého festivalu bývá jízda králů v podání chasy ze Skoronic, kterou můžete spatřit v neděli dopoledne. Tématické pořady doplňuje řada doprovodných akcí a výstav.

Autorský kolektiv připravil opravdu bohatý program, ve kterém se ve 26 pořadech představí přes 3500 účinkujících! Tato skutečnost hovoří o nepřeberném krojovém i zvykoslovném bohatství regionu a celý festival se tak stává opravdovou „Mekkou“ milovníků lidového umění od nás i ze zahraničí.

Informace o programu najdete na www.slovackyrok.cz.

autor: zuf
Spustit audio