Přijímačky nanečisto

19. únor 2002
Dobrá rada

Nejednomu deváťákovi se už určitě honí hlavou, jaké asi budou přijímací zkoušky na gymnázium nebo jinou střední školu. Proč si to tedy nevyzkoušet nanečisto. Mnoho času už ale nezbývá, protože na takzvané národní srovnávací zkoušky je potřeba se přihlásit ještě teď v únoru. Původní termín byl stanoven na 22. února, ale nakonec byla tato lhůta o několik dnů prodloužena. Více už ale Michal Fila.

Poštou lze přihlášku k národním srovnávacím zkouškám poslat ještě v pondělí 25. února, a to na adresu společnosti SCIO. Pokud máte k dispozici internet, tak na adrese www.scio.cz se můžete přihlásit až do 28. února. Žáci 5. a 9. tříd pak budou pozváni na 23. březen do jednoho ze třinácti měst, podle toho, které bude nejblíž jejich škole. Tam na ně budou čekat takzvané národní srovnávací zkoušky, neboli, jak říká ředitel celého projektu Petr Suchomel přijímačky bez nervů.

Petr Suchomel: Jejich snyslem je dát žákům možnost vyzkoušet si nanečisto situaci, ve které se zanednou ho ocitnou, a která rozhodne o jejich přijetí nebo nepřijetí na střední školu. Zkoušky probíhají paralelně na třinácti místech republiky a jejich průběh je totožný s průběhem standardních přijímacích zkoušek. Musí se celé dopoledne spolehnout sami na sebe, složit tři testy, o jejichž výsledku dostanou od nás certifikát, který jim může pomoci i u samotných přijímacích zkoušek.

Žáci se zapotí u obecných studijních předpokladů, matematiky a českého jazyka. Záleží potom na střední škole, zda k výsledkům testů přihlédne.

Petr Suchomel: Je několik středních škol, které ten výsledek v plném rozsahu uznávají. O tom, které to jsou, je nejlépe informovat se přímo v těch jednotlivých školách. Školy totiž nezřídka svůj postoj na poslední chvíli mění. Nejaktuálnější informace poskytnou nejlépe školy samy.

Každá legrace ale něco stojí. Za všechny tři zkoušky dohromady zaplatí účastník 495 korun. V případě, kdy rodiče u zkoušek doloží pobírání nejvyšších přídavků na dítě, zaplatí jen 110 kotrun. Podobnou šanci dostanou také maturanti před přijímacím řízením na vysokou školu. Studenti čtvrtých ročníků vysokých škol ale mají čas na přihlášení k národním srovnávacím zkouškám až do 25. března.

Spustit audio

Více z pořadu