Přijďte na XI. Národní krojový ples do Žďáru nad Sázavou!

14. leden 2008

V sobotu 2. února se uskuteční již XI. Národní krojový ples Folklorního sdružení České republiky v prostorách Domu kultury ve Žďáru nad Sázavou. Tentokrát bude věnován folkloru Opavského a Těšínského Slezska a Ostravska. Český rozhlas je jedním z mediálních partnerů plesu a generální ředitel rozhlasu Václav Kasík převzal nad akcí záštitu.

Na Národním krojovém plese se každý rok prezentuje lidová kultura jedné z významných etnografických oblastí České republiky a účastní se ho nejen folklorní soubory a milovníci lidové kultury z dané oblasti, ale také mnoho jiných příznivců krásy lidových písní a tanců z celé republiky i ze zahraničí.

Stejně jako loni, bude celý večer probíhat pod taktovkou režiséra Miroslava Ekarta, který si k prezentaci Opavského a Těšínského Slezska a Ostravska pozval dvě tamní cimbálové muziky a deset folklorních souborů, které se návštěvníkům představí ve společném pásmu nazvaném V té ostravské hospodě. Jako již tradičně, nebude ani letos chybět dechová hudba, tentokrát z Opavy, která se v muzicírování bude střídat s Cimbálovou muzikou VUS Ondráš z Brna. Pomyslnou štafetu pak Slezané předají Plzeňákům, kterým bude ples patřit v roce 2009. Na plese samozřejmě nemohou chybět krajové speciality a lidoví řemeslníci s prezentací svého umění a také bohatá tombola.

Pořadatelé plesu by rádi uvítali co největší počet krojovaných členských souborů Folklorního sdružení ČR nebo jejich zástupců. Vítáni však budou i všichni ostatní návštěvníci se zájmem o krásnou národní hudbu a tance ať již budou v národním kroji či "v civilu".
Přijďte určitě. Slavnostní zahájení bude v 19.30 hodin.

autor: zuf
Spustit audio