Příbuzný zemřelých Češek zůstává v Egyptě, zbytek zájezdu se vrací domů

5. srpen 2013
Zprávy

Čech, který jediný přežil rodinnou tragédii v Egyptě, zůstává v Hurghadě. Ostatní účastníci jeho zájezdu už jsou na cestě domů. Matku s dcerou zřejmě otrávil silný jed, který jim rozleptal žaludky. O jakou šlo látku, egyptští lékaři stále zjišťují.

Podle ředitele nemocnice v Hurghadě, kde proběhla soudní pitva zemřelých, se jed do těla obou žen nejspíš dostal v nápoji.

Egyptská prokuratura zatím nikoho neobvinila a oficiálně nezveřejnila ani výsledky pitvy. Na odebraných vzorcích se teď provádí expertiza látky, která podle doktora Hosáma smrt způsobila.

Egyptské úřady zřejmě pošlou těla dvou turistek do České republiky zítra. V tuto chvíli už jsou v Káhiře. Podle mluvčí pojišťovny Allianz, která repatriaci bude zajišťovat, by totiž výsledky pitvy mohly být známy už dnes.

„Zatím čekáme na veškeré administrativní úkony, které jsou s tím spojené, a očekáváme, že by k repatriaci mohlo dojít zítra, ale ani to není zatím ještě jasné,“ řekla mluvčí Dagmar Koutská.

Podle zjištění zpravodaje Českého rozhlasu příbuzný obou obětí, otec rodiny, v zemi zůstává a pojišťovna mu vyřizuje prodloužení pobytu. Muž přespal na hotelovém pokoji i poté, co jeho zájezd odcestoval zpět do České republiky. „Ne, ještě z hotelu neodjel," odpověděl recepční hotelu na dotaz, jestli je muž i nadále ubytovaný.

Méně sdílní byli egyptští zástupci cestovní kanceláře Blue Style, se kterou rodina cestovala. „O té záležitosti se prostě nesmí mluvit. My také nemáme žádné informace," uvedli na letišti v Hurghadě těsně po odbavení skupiny, se kterou se měl do Ostravy vracet i otec rodiny.

Čtěte také

„Buďte si stoprocentně jistý, že on nemůže cestovat do České republiky," sdělil pak egyptský průvodce z konkurenční cestovní kanceláře. Policie už dříve muži zabavila pas, a pokud by si egyptské úřady myslely, že ve smrti obou Češek sehrálo svou roli cizí zavinění, bude figurovat jako jeden z podezřelých.

Čtěte také

Nejspíše by pak musel zůstat v Egyptě do prošetření případu. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Johany Grohové by mu české úřady v takovém případě poskytovaly především právní podporu. České velvyslanectví se už údajně snaží muži pomoci k získání cestovních dokladů.

autoři: mac , sit , pan , sib
Spustit audio