Při túrách v Chorvatsku dávejte pozor na nebezpečné zmije

28. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku zuří hned několik požárů. Hadi se stahují k moři, stále častěji se objevují u lidských obydlí. Split řeší co s hotelem Zagreb. Bary v Zadaru oslovují stále víc Irů. Korčula se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst pro koupání.

Chorvatští hasiči likvidují hned několik požárů. Jeden se rozhořel v nepřístupném terénu nad městem Imotsky a druhý nedaleko národního parku Krka. Oheň je už částečně pod kontrolou, situaci nicméně komplikuje horko a poměrně silný nárazový vítr.

Hadi se stahují k moři. Místní média upozorňují na množící se případy, podle kterých se nebezpečné zmije - poskoci - stále častěji objevují u lidských obydlí. Nejčastěji na samotách nad mořem. Při túrách po Biokovu, ve Velebitu nebo na poloostrově Pelješac si dávejte velký pozor. Poskoci jsou totiž mnohem nebezpečnější než česká zmije obecná.

Letovisko Vodice má za sebou rušné ráno. Postarala se o něj jistá chorvatská celebrita, která usedla za volant svého mercedesu a v plné rychlosti se projížděla ulicemi. Nedaleko přístavu ale auto nezvládla a nabourala. Za rozbitým mercedesem zůstaly vyvrácené palmy, poničené sloupy veřejného osvětlení a pobourané kamenné zídky. Místní tvrdí, že známá tvář trávila celou noc v diskotéce Hacienda, kde popíjela jeden drink za druhým.

Split řeší co s hotelem Zagreb. V minulosti v něm bydleli uprchlíci z války a nyní je část hotelu přestavěna na dům sociálních služeb - jsou v něm nejen chorvatští důchodci, ale také váleční veteráni. Hotel ale patří státu a ten ho chce privatizovat. Paradoxně tomu nahrávají jiné plány města. Hotelový areál totiž leží v části Duilovo, se kterou Split počítá jako s rekreační zónou.

Bary v Zadaru oslovují stále víc Irů. Město, kde se zajímavě potkává chorvatská historie se stavbami z komunistické éry, je prý atrakcí, kterou by si neměl nechat ujít žádný Ir. Navíc, když je všude spousta barů, ve kterých se dá posedět prakticky od rána do rána... Irové si podle našich informací v Zadaru nejvíc oblíbili bary Foša, Garden a Arsenal.

Na pláži nedaleko Rogoznice turisté objevili mrtvé ryby. Přivolaní odborníci odhadli, že jich je asi sto kilogramů a že je tam přivezla některá z rybářských lodí. Pravděpodobně šlo o úlovek, který se už neprodal. Pláž v Rogoznici se teď místní úřady pokoušejí vyčistit.

Korčula se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst pro koupání. Ostrované se proto rozhodli, že opraví pláž pod hlavní silnicí do Račišče. Už teď se tam dá koupat na nových oblázkových plážích a v budoucnu se ještě opraví sprchy, parkoviště a vznikne nová zastávka autobusu.

KURZY a CENY BENZÍNU:

Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa. Natural 95 - tady mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

DOPRAVA:

Na většině silnic je silný provoz, během večera se mohou tvořit hlavně v letoviscích zácpy. Se zdržením počítejte na istrijském ypsilonu, v Zadaru, Splitu, Omiši a Dubrovníku. Na dálnicích od moře nejsou problémy, kolony nehlásí ani tunely Svety Rok a Mala Kapela. Na hraničním přechodu Macelj se během večera vytvoří kolony. Počítejte zhruba se čtvrthodinovým zpožděním.

POČASÍ v pátek 29. srpna:

U Jadranu bude slunečno. Ranní teploty 19 až 24, odpolední 28 až 33 stupňů. Vát bude ráno slabá bura, přes den pak mírný severozápadní vítr.

Jachtaře čeká většinou severozápadní vítr 6 až 16 uzlů. Moře bude na dvojce až trojce, viditelnost okolo 20 kilometrů. Ráno a dopoledne na středním a jižním Jadranu jihovýchodní vítr.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu