Prezidentským kandidátům zbývají poslední minuty k registraci. Ministerstvo se chystá kontrolovat podpisy

7. listopad 2017

Uchazeči o Hrad mají poslední hodiny na odevzdání svých kandidátních listin. Uzávěrka je dnes ve čtyři hodiny odpoledne. Konečná sestava, která se v lednu utká ve volbách, se přitom v poslední době dost mění.

Krátce před uzávěrkou přihlášek se objevil bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek, který získal potřebných deset senátorských podpisů. Vyzve mimo jiné prezidenta Miloše Zemana, který má k dispozici 113 tisíc podpisů občanů.

Do boje o Pražský hrad se naopak nepustí předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. V neděli od snahy kandidovat odstoupil bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka a v pondělí zpěvačka Jana Yngland Hrušková.


Aktuální vývoj událostí kolem prezidentských kandidátů sledujte na iRozhlas.cz.

Aby se předešlo podvodům s podpisy, tak se na podpisové archy musela psát i čísla občanských průkazů nebo pasu. Ministerstvo nekontroluje všechna jména. Vybere jen některé a namátkově je zkontroluje. Při poslední volbě se tolerovala chybovost tři procenta. S tím, že se tam započítávají třeba i nečitelné podpisy.

Po vypršení lhůty podávání přihlášek bude ministerstvo vnitra přepočítávat a kontrolovat petiční archy a podpisy senátorů a poslanců. „Bude probíhat správní řízení daného kandidáta k prezidentské volbě,“ říká náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Kontrola pravosti podpisů na jednotlivých kandidátkách je regulována zákonem o prezidentu republiky – vybírá se první kontrolní vzorek osmi a půl tisíce náhodně vybraných vylosovaných podpisů.

„Pokud je chybovost vyšší než tři procenta, tak se vybírá druhý kontrolní vzorek osmi a půl tisíce podpisů,“ dodává.

Vnitro letos oznámilo, že zákonodárci můžou podpořit i více uchazečů. A že platí i podpisy poslanců, kteří už v době volby nebudou mít platný mandát, protože nastoupí nová sněmovna. Ve výsledku tak někteří zákonodárci podpořili dva nebo i tři kandidáty.

autor: jch
Spustit audio