Prezident Zeman jednal s Vladimirem Putinem o českých pohledávkách v Rusku

9. květen 2015

Prezident Miloš Zeman se vrací z návštěvy Ruska. Vladimir Putin mu slíbil pomoc při vymáhání pohledávek českých firem v Rusku ve výši přes devět miliard korun. Oba prezidenti se setkali na oslavách 70. výročí vítězství nad nacistickým Německem.

Největší českou pohledávkou v Rusku je pětimiliardový úvěr na stavbu paroplynové elektrárny Poljarnaja v Salechardu.

„Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když někteří ‚pitomečci' nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka, a snažili se mě odvrátit od cesty do Moskvy,“ řekl Zeman českým novinářům po schůzce s Putinem.

Český prezident tím zdůvodnil přítomnost svého poradce a jednatele firmy Lukoil Aviation Czech Martina Nejedlého na jednáních v Kremlu.

„Je to můj poradce pro energetiku a jak jistě uznáte, elektrárny jsou součástí energetického problému. On dokonce zpracoval podklady pro toto setkání a zpracoval je velmi dobře,“ podotkl.

Prezident Zeman také potvrdil, že se v Moskvě setkal se šéfem ruských drah, miliardářem Vladimírem Jakuninem, který je na sankčním seznamu USA.

Putin ocenil Zemanův pohled na politiku

Ruský prezident při setkání s Milošem Zemanem ocenil, že jako jeden z mála evropských politiků na oslavy do Moskvy přijel. Zároveň mu poděkoval, že si zachoval nadhled a z ochlazení vztahů mezi Ruskem a Západem neviní jen Moskvu.

„Těší nás, že jsou v Evropě stále politici, kteří si udržují jasnou perspektivu a ochraňují nezávislou politiku. Pane prezidente, vy víte, že ochlazení vzájemných vztahů nezpůsobili Rusové. Ale doufám, že díky politikům, jako jste vy, se nám je znovu podaří obnovit a posunout dál," prohlásil Putin.

Čtěte také

Miloš Zeman ruskému prezidentovi poděkoval a pobavil ho metaforou o počasí.

„Díky, pane prezidente. Víte, politika je jako počasí. Někdy se ochladí a někdy zase oteplí. A člověk má radost vždycky, když se po ochlazení oteplí," poznamenal rusky Miloš Zeman.

Čtěte také

autoři: mdo , Petra Novotná
Spustit audio