Prezident udělil státní vyznamenání. Oceněným se stal i partyzánský velitel, Rom Josef Serinek

30. říjen 2022

Prezident Zeman 28. října vyznamenal rekordních 78 osobností. Patří k nim i Rom Josef Serinek, který byl vězněn v koncentračním táboře Lety a který se za druhé světové války stal partyzánským velitelem.

Ceremoniál se v tradičním termínu u příležitosti státního svátku 28. října uskutečnil po třech letech. Loni a předloni se nekonal kvůli koronavirové pandemii a prezidentově pobytu v nemocnici. Dnešního aktu se zúčastnili například premiér Petr Fiala (ODS) s chotí, několik ministrů jeho vlády nebo členů předchozího kabinetu.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva od prezidenta získali například ukrajinský preziden Volodymyr Zelenskyj či příslušníci odbojové organizace Tři králové Josef Balabán, Josef Vladimír Mašín a Václav Morávek.

Zeman take udělil 21 medailí Za hrdinství, mimo jiné studentům popraveným v listopadu 1939, dobrovolným hasičům či policistovi za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku.

Medaili Za hrdinství získal in memoriam Josef Serinek.

Josef Serinek (25. února 1900 - 14. června 1974) byl československý příslušník protinacistického odboje romské národnosti. Rodák z Bolevce na Plzeňsku byl za druhé světové války vězněn v koncentračním táboře Lety. Po útěku z tábora se zapojil do odboje a stal se partyzánským velitelem skupiny operující na Žďársku. Mezi akce oddílu patřila i trestná výprava proti četníkům, kteří v říjnu 1944 zastřelili představitele odboje generála Vojtěcha Lužu. Účastnil se osvobozování Bystřice nad Pernštejnem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související