Prezident má právo udělit Kajínkovi milost. Důvody ale nechápu, říká soudce

12. květen 2017

Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloše Zemana milost. Prezident to oznámil ve čtvrtek večer prostřednictvím TV Barrandov. Rozhodnutí o udělení milosti je už připravené, prezident je podepíše, až se vrátí z návštěvy Číny.

Při nástupu do funkce Miloš Zeman ohlásil, že milostmi bude šetřit a že je bude udělovat pouze ve výjimečných případech ze zdravotních důvodů.

Tehdy stanovil tři podmínky, za kterých je ochotný udělení milosti zvážit: že se omilostněný nedopustil závažného trestného činu, že ho jeho nemoc ohrožuje na životě a má domácí zázemí, které ho může přijmout.

Čtěte také

V prosinci 2013 Zeman převedl pravomoc provádět řízení o milostech na ministra spravedlnosti, protože ji pokládá za „zbytečně monarchistický prvek”. Loni Zeman řekl, že že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Kajínek bude mít udělenou podmíněnou milost, kvůli které bude pod dohledem policie dalších sedm let. Během této doby se podle prezidenta Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti. Zeman zatím udělil sedm milostí.


Někteří lidé se domnívají, že to dělám kvůli tomu, abych zakryl vládní krizi. Proč bych ji zakrýval, já ji naopak odkrývám kritikou některých činů akterů. Ale jak víte, tak jsem už v Čáslavi před asi dvěma měsíci oznámil, že uvažuji o udělení milosti pro pana Kajínka. A tehdy ještě žádná vládní krize nebyla. Kdyby tito lidé byli lépe informováni, nemohli by tvrdit takové nesmysly.MILOŠ ZEMAN PRO TV BARRANDOV

Prezident má k udělení milosti právo

„Prezident má z ústavy právo udělit milost a prezident Zeman není prvním, kdo tohoto práva využívá,” říká Petr Franc, předseda Okresního soudu Praha-západ.

Důvodům, kvůli kterým se Miloš Zeman pro udělení milosti rozhodl, ale nerozumí. „Institut milosti není od toho, aby byl superrevizí rozhodnutí soudu,” upozorňuje.

„Případ Kajínka neznám, přesto mi trochu vadí, že je dnes udělení milosti spojováno s nedůvěrou v soudní rozhodnutí,” dodává.

Naprostý precedens, píše Právo

Na udělení milosti nejznámějšímu českému vězni už stihly zareagovat některé české deníky. Například deník Právo píše, že „udělení milosti Kajínkovi je naprostým precedentem”.

Naráží tím na fakt, že se Jiří Kajínek stane prvním doživotně odsouzeným vězněm v naší novodobé historii, který dostane milost. Právo zároveň dodává, že prezidentův krok už odsoudila řada osobností z justice.

Zpráva o propuštění známého vězně se dostala i na titulní stránku MF DNES. Podle jejích informací prezident milost udělí 22. května. Lidové noviny upozorňují na to, že pro tuto pravomoc prezident nepotřebuje souhlas žádného jiného ústavního činitele.

Miloš Zeman

Nejasnosti v Kajínkově případu

Prezident Miloš Zeman se prý pro udělení milosti rozhodl kvůli přetrvávajícím pochybnostem o Kajínkově vině. Na nesrovnalosti v Kajínkově případu upozorňujei reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa.

Není prý objasněné, jak mohl vrah zastřelit dva lidi, protože neseděl počet střel. „Policisté, kteří případ od počátku vyšetřovali, do něj navíc ve skutečnosti byli sami zapletení,” říká reportér Janek Kroupa.

Z místa činu tak mizely důkazy, například diktafon. „Jeden z členů vyšetřovacího týmu se na místě zjevil krátce po vraždě, aniž by věděl a mohl vědět, kde se vražda stala, a podobně,” dodává.

Kauza Kajínek

Ústavní soud Jiřímu Kajínkovi nevyhověl

Jiří Kajínek se o otevření svého případu pokoušel už několikrát. Plzeňský soud uložil Kajínkovi doživotní trest 23. června 1998. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policisty vinil z vykonstruovaného procesu a soud byl podle něj předpojatý.


Kauza Kajínek
V září 1995 byl obžalován z dvojnásobné vraždy na objednávku, z nelegálního držení většího množství střelných zbraní i z rozsáhlé majetkové trestné činnosti. Plzeňský soud odsoudil Kajínka v červnu 1998 za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu k doživotnímu trestu vězení.

Kajínek chtěl obnovení procesu třeba v roce 2007, pak v roce 2011. V roce 2015 soud zamítl už jeho třetí žádost. O rok později pak Ústavní soud odmítl jeho stížnost, kde se opět domáhal obnovy řízení.

Tehdy odsouzený vrah předkládal posudek, který údajně naznačoval, že by se mohl vrátit do společnosti. Soud ale označil stížnost za zjevně neopodstatněnou.

Hvězda české populární kultury

Jiří Kajínek je dnes jednou z nejznámějších postav české porevoluční historie. zasloužila se o to nejen pozornost médií, ale i populární kultura.

Už v roce 2007 vznikl televizní dokumentární film Pravda o Kajínkovi, o tři roky později pak natočil tehdy debutující režisér Petr Jákl film s názvem Kajínek.

Knih o Kajínkovi existuje hned několik. V roce 2004 vyšla publikace od Evy Havlové s názvem Mého manžela nezastřelil Kajínek. V roce 2013 se pak na knižních pultech objevila kniha s názvem Od Babinského po Kajínka: 13 velkých kriminálních případů od Denisy Proškové.

V roce 2014 pak vyšla kniha Můj život bez mříží, kde Jiří Kajínek vypráví o svém životě. Jiří Kajínek má i webové stránky.

autoři: jch , als , tch
Spustit audio