Přetahovaná mezi konzervativci a labouristy dostala Brity do problémů. Ale kde jinde v EU je to jiné, hájí zemi britská novinářka a žurnalista Ivan Kytka

19. únor 2023

Velká Británie se potýká s problémy. Stále sice zůstává jednou z hospodářských velmocí sdružených v G7, jenže ve srovnání s jinými tahouny, začíná slábnout. Navíc teď mají nejintenzivnější vlnu stávek dokonce od 70. let. V krizi je i státní zdravotnictví, proti nízkým platům protestují také zaměstnanci ve veřejném sektoru. Padá Británie z výsostního postavení imperiální velmoci, nebo je to stále jen reakce na brexit?

Helen Rankin pracovala v televizi BBC, teď je už léta „na volné noze“ a nijak se netají, že je voličkou labouristů.

Čtěte také

„Je snadné sledovat Británii zvenčí a myslet si: ,Aha, bývala opravdu velká, měla impérium, ale pak ho ztratila a od té doby to jde z kopce‘. Současnost jen dokazuje pokračování dlouhodobého úpadku země.”

Tento zjednodušený pohled je sice lákavý, ale podle novinářky to pravda není. „Co teď zažíváme, je důsledkem politického systému ve kterém spolu soutěží dvě hlavní strany. Konzervativci by z Británie chtěli mít ekonomicky ultra-liberální zemi, obchodující podle vlastních pravidel s celým světem. Podobně jako Singapur.“

Labouristé vs. Konzervativci

Labouristé zas chtějí směřovat k sociální demokracii. „Jejich věčné přetahování nás ale dostalo tam, kde jsme. Přidala se k tomu nebývale špatná schopnost politicky a státnicky rozhodovat na nejvyšších vládních místech a k tomu ubyla míra kompetentnosti státní správy.“

Podle novinářky vše dohromady Velkou Británii poškodilo do té míry, že se už není schopná vypořádat se všemi problémy.

„Doufám, že budou volby a do čela země se dostanou labouristé, kteří teď mezi sebou snad mají opravdu schopné lidi. To jediné může alespoň začít řešit současný nepořádek,“ dodává Rankin. 

Novinář Ivan Kytka pracoval v Londýně od 90. let jako zpravodaj ČTK, České televize i BBC. V Londýně je už tři desítky let „doma“, v současné době například pracuje pro různá média jako nezávislý žurnalista. 

„Já bych vzkázal posluchačům Českého rozhlasu a nejen jim: Přijeďte si život v Británii alespoň na dovolenou nebo na studium vyzkoušet. Jen tak si uděláte vlastní úsudek. Protože mediální obraz může být zkreslený,“ říká.

Čtěte také

„Novináře pochopitelně zajímají hlavně krizové momenty, ale život tady není tak dramatický, jak by z jejich informací mohlo zdát. Země má problémy, platy nerostou tak rychle jako inflace, což ale není zdaleka pouze britský problém. Rostou ceny nemovitostí, které jsou zejména pro mladé už nedosažitelné – a ukažte mi evropskou zemi, kde to tak není a já se tam přestěhuji.“ 

„Mediální obraz vždy pokulhává za realitou. Ať už britská ekonomika letos poroste jen o půl procenta, nebo naopak klesne, stále zůstává jednou z nejsilnějších na světě,“ dodává Kytka.

Celé Zaostřeno Víta Pohanky si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související