Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman 28. června 2021

29. červen 2021

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman. 

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes komentátor Ivan Hoffman. Dobrý den po rozhlasových linkách do zlínského studia Českého rozhlasu.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Zdravím srdečně.

Vladimír KROC, moderátor
Jak velká je vlna solidarity s postiženými tornádem. Kdo dokáže parazitovat na neštěstí druhých. Co nám říkají volební modely a průzkumy veřejného mínění čtvrt roku před volbami, to jsou některá z témat, kterým se budeme věnovat. Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká je stopa, kterou po sobě zanechalo ničivé tornádo na jižní Moravě. Stopa, kterou zanechalo na psychickém zdraví postižených lidí asi nejde vůbec odhadnout. Ivane, jak hodnotíš postoj hlavy státu. Dokázal Miloš Zeman vyjádřit lidem dostatečnou podporu?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Já ještě, než cokoliv jiného řeknu, tak slibuji, že ani při těch úplně nejtěžších otázkách ti neodejdu ze studia, to jako úvodem.

Vladimír KROC, moderátor
Děkuju.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Mě ten příspěvek pana prezidenta přišel jako logický, on asi vystoupit musel, ale popravdě jsem si uvědomil, jak mluvil, že byl to, byl to příspěvek, řekl bych, naprosto naprosto zbytečný, vlastně tam nebylo moc co říct, řekl to přesně to, co říct asi musel, co se očekávalo a řekl bych, že mně už někdy připadá, že se živelní pohromy a s nimi spojené lidské tragédie dějí proto, aby alespoň na krátkou chvíli mohli politici mluvit a působit jako normální lidi. Je to vždycky příležitost, že se tak nějak zdůrazňuje naše schopnost solidarity semknout se, pomáhat si v neštěstí, ale já vlastně nevím, proč by nezbytnou podmínkou solidarity ve společnosti muselo být zákonně pokaždé tornádo, zemětřesení, záplavy, anebo nějaká chemická nebo jaderná havárie. A říkám si solidarita by přece měla být samozřejmostí, a to, i když se nic zlého neděje a i když vše normálně funguje. Ty společnosti, které vsadí na solidaritu a některé takové jsou, jsou prostě lepší než ty, které sází na soutěžení, soupeření, přičemž samozřejmě teda ideální je solidární společnost, která současně ctí občanské svobody a individualitu, to je jasné, ale říkám, ta solidarita přece nemá být výjimečná, měla by být úplně samozřejmá každý den.

Vladimír KROC, moderátor
V té souvislosti jsem si všiml takového postřehu, že společným pojítkem dezinformačních serverů je to, jak málo je zajímá neštěstí na Moravě a vlna solidarity. Solidarita se do strategie rozštěpení společnosti nehodí, tak proto, to napsal na svém twitterovém účtu Patrik Zandl. Ještě doplním, že tedy je to pirátský zastupitel, myslím, že v Brandýse. Není na tom něco, na té myšlence?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
To souvisí s tím, že my žijeme v takovém, řekl bych, trochu pokřiveném mediálním světě, kdy pouze špatná zpráva je zpráva. To samozřejmě má své stoupence tento názor, protože ve chvíli, když média chválí a zdůrazňuji to podstatné, tak taky se ošíváme a máme pocit, že, máme pocit, že někdo s námi manipuluje a chce nám vnutit nějaký ideální obraz světa, my všichni víme, že ten svět tak úplně ideální není, ale ta víra, že jenom špatná zpráva zpráva je zpráva, je vlastně takový opačný pól té, řekl bych, nedobré žurnalistiky a ono se to hlavně pojí s tou politikou regionální, to je zkušenost, kterou jsem si nevymyslel, před časem jsem provázel na takovém 10 dní turné jednoho významného amerického žurnalistu, který říkal, že vlastně problém s regionální žurnalistikou je v tom, že v regionálním politici a v regionálním životě je vlastně drtivá většina zpráv dobrých, pozitivních, normálních o tom, co se děje a vlastně skoro není, skoro není o čem psát. Já bych řekl, že tohle to může být jeden z důvodů, proč se tou solidaritou nezabývají alternativní média.

Vladimír KROC, moderátor
Možná bychom měli připomenout, že alespoň, jak jsem slyšel dnes ve zpravodajství, tak už se vybralo na 300 000 000 Kč, což si myslím, že zní skoro neuvěřitelně.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
To je, to je pozitivní. A já myslím, že to známe, známe to z povodní a z různých takových situací, kdy přijde takováto, takováto spontánní vlna, kdy lidé, pokud jsou nablízku, tak prostě jedou a pomáhají a nedělají to proto, že by očekávali, že se o nich bude psát, anebo že, že to někdo někde zmíní, ale vlastně cítí, že to je to nejrozumnější, co můžou udělat, když jsou dál, tak pošlu nějaké peníze. Já bych rád zdůraznil, že důležitější, anebo stejně důležité jako tato spontánní pomoc a ještě poznamenejme, že nejde jenom o pomoc jednotlivců, ale docela se zapojují i podniky, je tu velmi často i pomoc byznysu lidem postiženým, což považuji za důležité, protože v tom soutěžním prostředí, kde každý se snaží vydělat, tak když vidíme, že ten byznys je nastavený i na tuto solidární vlnu, tak to je určitě pozitivní jev, ale to hlavní je, že v takovýchto situacích má pomáhat stát a být velkorysý a v tom smyslu považuju za rozumné a vlastně i logické a já teda doufám, že by to udělala jakákoliv vláda, která by byla u moci, že vlastně těm lidem, kteří jsou v šoku a nevědí co a vlastně se jim rozpadl v pár minutách život, že vlastně přijdou a řeknou jim nějakou konkrétní částku, kterou dostanou bezúročně, nějakou částku, kterou dostanou se zvýhodněnou půjčkou na to, aby prostě dali ty baráky dohromady, a bez tohohle impulsu, by ti lidé byli na tom ještě ještě hůř, byli by ještě zoufalejší, než beztak jsou.

Vladimír KROC, moderátor
A Ivane, je fér, že pojištěným vlastníkům budou ty nevratné dotace státu kráceny o náhradu pojišťoven?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Tomu já už nerozumí, tam samozřejmě vždycky, když do toho vstoupí úřad, tak začne, začne prostě spekulace a řekl bych i prostě ten úředník na rozdíl od politika tu korunu vydává neochotně, i když to není z jeho, to si myslím, že je taková smutná zákonitost.

Vladimír KROC, moderátor
Na druhou stranu ale některé pojišťovny třeba budou promíjet tu spoluúčast vlastně na té pojistce, takže to je zase pozitivní zpráva.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Asi jo.

Vladimír KROC, moderátor
Policisté v neděli ráno zadrželi a odpoledne obvinili člověka podezřelého z toho, že zveřejnil falešný QR kód k humanitární sbírce Diecézní charity Brno. Máš k tomu nějaký komentář.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
To taky vidíme vlastně pravidelně, že, pamatuju si, když, když byly povodně, tak se našli lidé, kteří prostě místo, aby pomáhali, také měli tendenci něco ukrást rabovat, je asi dobré, že když se takovýto příklad objeví, takže se okamžitě medializuje a že je provázen, řekl bych, takovým všeobecným odporem, že prostě tohle to se nedělá, že, že přece takoví snad být nechceme a je to, je to vlastně nějakým způsobem výchovné. A vlastně to svědčí o tom, že, že žijeme prostě ve světě, který není ideální a i takoví lidé mezi náma jsou. Je dobré, že se o tom mluví.

Vladimír KROC, moderátor
V té souvislosti asi je dobré připomenout také to, že muži hrozí až 10 let vězení. A bylo by docela dobré ocenit rychlou práci kriminalistů.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Ano, ano určitě.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je komentátor Ivan Hoffman. Volby do Poslanecké sněmovny by teď vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 24 %, pouze o půl procentního bodu horší by byla koalice SPOLU, třetí hnutí ANO by získalo 21,5 %. To vyplývá z červnového volebního modelu agentury Kantar.cz pro Českou televizi. Jak vážně brát tyto průzkumy, když 3 dny předtím by podle CVVM vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 %, Piráti a STAN by měli 22,5, pro koalici SPOLU by se rozhodlo 19,5 % voličů. Nechci unavovat čísly, ale poslední údaj do sněmovny by se dostaly taky SPD, KSČM a ČSSD. Kdežto podle Kantaru poslední 2 ne. Čili, co si z toho máme vzít?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Tak existují různé agentury, které se zabývají volebními preferencemi, používají ne úplně stejnou metodiku. A já jsem vlastně v tom období, kdy jsem ještě byl politickým komentátorem a stále jsem si musel něco myslet, tak jsem za důvěryhodné považoval agentury 3. A to CVVM, kterou, myslím, zakládala Eliška Rendlová, potom STEM, kde byl ředitelem Jan Hartl, no, a Factum, které, které řídil Jan Herzmann. Všechny ty ředitelé těch agentur jsem znal, se všema jsem si mnohokrát povídal, měli mojí naprostou důvěru, že to dělají v pořádku. Já v těch dnešních agenturách, to se teda přiznám, už se příliš neorientuji a pokud vlastně čtu výsledky, například tebou citované agentury Kantar, tak já si je někdy vysvětluji tím, že to je výzkum pro Českou televizi. Je to, je to výzkum pro klienta platícího, který má své zjevné politické preference, co člověk, když se, když se na tu televizi dívá, tak, tak to ví, tak to vidí, myslím, že to ví každý. A ta agentura je v pokušení možná zjistit to, co si ten klient přeje.

Vladimír KROC, moderátor
Já do toho musím vstoupit...

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Já jsem záměrně takhle přísný.

Vladimír KROC, moderátor
Ne, jestli, jestli chceš tím říct, že je to zadání třeba od televize, že to tak má vypadat.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Já si spíš myslím, že ta agentura má mnoho možností, jak interpretovat ta čísla, jak ovlivnit a že spíš tak...

Vladimír KROC, moderátor
Jestli to není, pokud by to bylo tak, jak ty tvrdíš, takže je to snaha nějakým způsobem vyhovět, aniž by třeba o to byli požádáni v tomto smyslu.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Já si myslím, že to takhle velmi, velmi pravděpodobně může být, žádný důkaz se na to samozřejmě nikdy nenajde. Ale víš o tom, že jsou politické průzkumy, které si zadávají jiné klienti, bývají to politické strany před volbami. Chtějí vědět prostě, jak dopadnout, jak mají udělat kampaň a rovněž se potom velmi často pochlubí tím průzkumem, který vychází velice v jejich prospěch a potom se podíváme na volební výsledek, všechno je jinak. I v té oblasti průzkumu veřejného mínění existuje cosi jako takové, takové pokušení udělat, udělat trochu i politiku, není to prostě exaktní disciplína úplně stoprocentně a taky je hrozně důležité, komu kdo, komu kdo důvěřuje, které agentuře věří, asi úplně nejlepší přístup k těm průzkumům je nedívat se na jednotlivá čísla, ale sledovat trendy, ty jsou důležitější, protože ty výzkumy se od sebe jaksi můžou měnit, můžou se lišit ale, ale ten trend, který existuje, ten nám přece jenom něco říká o tom, co se ve společnosti děje pod povrchem. A ideální je vlastně si uvědomit, že pravda není to, co vidím já ve svém okolí v té jakési bublině, ve které se ocitám, že je ještě nějaký širší kontext, jsou věci, motivy lidského rozhraní, na které já nedohlednu, kterým nerozumím, ta společnost je prostě složitější, než to jak, jak já ji znám. Je mnoho lidí, kteří, kteří řeknou, mě se nikdo neptal z těch agentur, já tomu nevěřím, tak takhle se to úplně říct teda nedá, ale je potřeba se na ty průzkumy doopravdy dívat jako na orientačního, nedá se z nich podle mě vyvodit, jak to dopadne.

Vladimír KROC, moderátor
Je správné, když prezident v televizním projevu řekne, koho bude volit?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
No, já jsem tím byl trochu překvapen, že se prezident takto zapojil do kampaně. Já si to vysvětluju tím, že ho političtí oponenti, především ti ze Senátu, úspěšně vyprovokovali, takže i když je fyzicky unaven, tak se rád pustil do půtky, ve které se cítí jako ryba ve vodě. Jiná věc je, zda prezident někomu z politiků může takovýmto otevřeným se přihlášením a tím, že řekne, koho bude volit, pomoci, anebo naopak ublížit. Já mám pocit, že tím, jak se vlastně už před časem vzdal možnosti být prezidentem nadstranickým, být prezidentem všech, tak vlastně i ztratil část autority, která souvisí s tou prezidentskou funkcí. To je dar za to, že prostě za každou cenu chce být svůj, chce být originální, říct svůj názor, prosadit ho, je to v jeho povaze, je to jeho styl, a jak říkám, větší důvěře nebo většímu všeobecnější respektu se spíše těší prezidenti, kteří jsou méně aktivní a nechávají prostor pro jiné názory, ale takovým prezidentem prostě Miloš Zeman nikdy nebyl, ani není.

Vladimír KROC, moderátor
Proč Miloš Zeman avizuje, že předvolební koalice je podle něj podvod a že pověří sestavením vlády předsedu vítězné strany, nikoliv koalice?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Je to silné slovo, protože určitě to není podvod v právním slova smyslu, existuje volební zákon, který něco takového umožňuje, myslím, že to je nadsázka. Miloš Zeman říká, že by se mu nejvíce líbil vlastně takový ten americký model, když jsou 2 strany, jedna je napravo, druhá je nalevo. Nicméně je to něco, co taky úplně neexistuje, protože když se podíváme na Ameriku, tak ty 2 strany se až zas tak od sebe mnoho neliší, kromě toho, že se vzájemně teda nesnášejí a naprosto polarizují společnost. Druhá věc je, že pokud je systém jenom dvou stran, kdy vítěz bere vše a poražený všechno prohraje, tak v tom parlamentě má veřejnost daleko menší zastoupení, než když je ten poměrný systém a politici jsou nuceni se v parlamentu domlouvat, neboť jsou vybaveni mandátem daleko větší části veřejnosti, ale to zabíháme do takových politických jako debat o tom, který volební systém je lepší nebo horší. Miloš Zeman preferuje ten systém nejlépe dvou stran a z toho mu zřejmě vycházejí ta silná prohlášení.

Vladimír KROC, moderátor
V souvislosti s nimi se připomíná takzvaná opoziční smlouva. Možná už někteří posluchači zapomněli o co šlo.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Ano, to už jenom my pamětníci si pamatujeme. To by, řekl bych, daleko spíše se dalo klasifikovat jako volební podvod, i když tehdejší její účastníci, připomeňme, že to byla Občanská demokratická strana a ČSSD tvrdili, že vlastně jim nic jiného nezbylo, že ostatní strany je vlastně vmanévrovaly do tohoto rozhodnutí, protože opakem by muselo být opakování voleb, které by stejně dopadly asi velmi velmi podobně. To znamená, mají pro to nějakou svoji výmluvu, ale já si doopravdy pamatuji, jak naprostá část veřejnosti a pokud jde o komentátory, tak úplně všichni jsme to tenkrát vnímali jako podvod na voličích. Je to pravda.

Vladimír KROC, moderátor
Je v pořádku, když hlava státu mluví o kterékoliv menšině s tím, že mu jsou takoví lidé bytostně odporní. Může si to ve svém postavení dovolit?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Ty narážíš na...

Vladimír KROC, moderátor
Transgender.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Transgender lidí, ano, je to, je to zbytečně silný výraz, řekl bych, to, že zde existují lidé, kteří už se asi těžko smíří s tím, jak ten progresivní svět je nasměrován a nikdy nepochopí, že kromě toho, že jsou muži a ženy, existuje ještě 70 dalších různých možností, jak vyjádřit svoji sexuální orientaci, v tom se přiznám, ani já tomu úplně nerozumím, ale přijde mi důležité zachovávat vůči lidem, kteří mají takovouto orientaci respekt. Ten je strašně důležitý, ono pokaždé, když si myslíme, že něco je nenormální, že to je, že to je deviace, že to je, že to je prostě proti přírodě, tak musíme vždycky podle mě zohlednit i toho člověka, který v takové situaci není, vnímá to jinak než my a ta tolerance je podle mě úplně na místě. Asi vlastně, kdybych měl uvažovat, jak, jak by se nejlépe ta situace kolem toho zklidnila, jak by ti lidé, kteří jsou v opozici, se nejspíše mohli domluvit, tak bych řekl, že by prospělo o tom spíše mluvit méně, než víc a být tak nějak diskrétní, ale ono je to těžké. Já si pamatuju, že v rodině jsem měl takový příběh drogové závislosti a vím, že tenkrát jsem se tím hodně teda zabýval a zjistil jsem takovou věc, že ti lidé, kteří patří k nějaké minoritě, tak jedna z věcí je, že prostě oni si strašně moc o tom potřebují popovídat, oni potřebujou o tom mluvit, potřebují se ukázat, sdružit se, upoutat na sebe, prostě žijí tím, čím jsou jiní, strašně intenzivně. Potom samozřejmě tu většinou společnost začnou, začnou obtěžovat, říkají, tak buďte, jací jste, ale už prostě dejte s tím pokoj, nechte si to pro sebe a my proti vám vlastně nic nemáme a vlastně se cítí obtěžováni nikoliv tím, že je někdo jiný a má jinou orientaci, ale tím, jak na sebe stále upozorňuje, jak, jak to zdůrazňuje, a proto říkám, že možná úplně nejlepší by bylo zabránit takovýmto silným výrazům a takovýmto nepřátelským postupem tím, že by se o tom mluvilo spíše méně, než víc.

Vladimír KROC, moderátor
Přesto ještě ocituji jeden názor nebo postoj. "Ohrazuji se proti urážkám prezidenta Zemana namířeným k transgender osobám. Pan prezident nejspíš vůbec nechápe, čím vším si transgender lidé musí procházet a že si svůj osud nevybrali, vyzývám ho k omluvě." To napsala na Twitteru Linda Sokačová, ředitelka Amnesty International Česká republika. Je na místě omluva?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Asi jo, já bych, já bych prostě na místě prezidenta řekl, že to bylo přehnané, určitě by to zklidnilo situaci.

Vladimír KROC, moderátor
V pořadu Jak to vidí mluvíme s komentátorem Ivanem Hoffmanem. Včera jsme si připomněli už 71 let od brutální vraždy Milady Horákové komunistickou justicí. Proč je důležité si stále připomínat tuto nespravedlnost a vůbec vykonstruované procesy?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Ono to téma politických procesů se trochu nám v historii vzdálilo. Vypadá to, jako kdyby dneska už takové nebyly, ale není to úplně pravda, i v dnešní době jsou někteří lidé na základě svého politického přesvědčení, pronásledování, ale když se vrátím do té doby těch padesátých let, tak ta byla mimořádně, mimořádně drsná, bylo bylo po válce, svět byl prostě rozhašený všude, kam se člověk podíval a ta snaha věci nějakým způsobem změnit, napravit, často prostě vedla k opačným, úplně opačným důsledkům, než jaké si politici asi představovali. A Milada Horáková vlastně patřila mezi ty první odsouzené v politických procesech a je úplně příznačné, že vlastně ti, kteří soudili, tak potom mnozí v tom další dalším kole dopadli úplně stejně, mám na mysli komunisty, kteří potom začali v rámci takové té stalinské teorie o vnitřním nepříteli, který zde někde určitě je, doplácet, doplácet na to, že vlastně na něj někdo ukázal prstem. A to, když se vlastně rozpoutá taková, taková zrůdnost, nespravedlnost, tak ona vlastně nikdy skončí, vždycky to má nějaké pokračování a ti, řekl bych, kteří soudí, tak potom sami bývají souzeni, tak my si to připomínat samozřejmě stále musíme, protože, jak říkám, i když dnes konkrétně kolem sebe takové případy nevidíme, tak potenciálně ta hrozba tady je stále.

Vladimír KROC, moderátor
Na to jsem se chtěl zeptat, abych porozuměl té poznámce ohledně toho, že i dnes jsou lidé za své přesvědčení pronásledováni. Co jsi ti měl na mysli?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Já tím na myslím, myslím Julia Assange, který prostě je ve vězení, prostě proto, že zveřejnil dokumenty, které se politikům nehodily do krámu, politiky, teda dokumenty, které ukázaly, jak, jak politika vypadá v praxi. A ten spor o Assange mi přijde prostě klíčový, protože tam jde o to, do jaké míry existuje něco, na čem prostě trváme a bez čeho těžko může fungovat, a to je svoboda slova. Na druhé straně máme zde prostě lidi, kteří tvrdí, že jsou věci, které lidi nikdy nemají znát, že jsou nepravosti, které vlády mají právo páchat v rámci jakéhosi jiného vyššího dobra. To je klíčový spor, to znamená, proto říkám, že, že to není, že politika a právo nejsou v křížku jenom v historii, ale i dnes.

Vladimír KROC, moderátor
Když jsem připomněl Miladu Horákovou jako určitý symbol, ocituju její poslední slova: "Jdu s hlavou vztyčenou, musí se umět prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, co je jiného život než boj." Vojenský historik Eduard Stehlík upozornil, že před několika lety herečka Libuše Šafránková načetla poslední dopis Milady Horákové. Je to pro tebe osobně nějak významné spojení?

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
No, já popravdě musím říct, že když přemýšlím o celé té logice těch padesátých let a těch politických procesů, tak vlastně pro mě některé jiné příběhy jsou silnější, a to je například doznání od Artura Londona, a pokud jde o faktografii, tak vím, že mě kdysi velmi silně ovlivnilo svědectví od procesu od Evžena Lébla, vlastně té literatury, která se k tomu váže, je hodně. Milada Horáková je zajímavá tím, že je nekomunistická oběť. A v dnešní době, kdy prostě tu politickou agendu a i historickou agendu spíše píšou antikomunisté, tak pochopitelně tato oběť je pro ně, řekl bych, zajímavější a mediálně atraktivnější, než jiné, ale všech těch lidských životů je stejná škoda jako života Milady Horákové, těch obětí je prostě hodně. Není to jenom, jenom jedna osoba, na kterou máme vzpomínat. Na všechny.

Vladimír KROC, moderátor
Abychom nekončili úplně chmurně, jaké bude léto, jaké budou prázdniny Ivana Hoffmana.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Prázdniny, kdysi se tomu říkalo na Maltě, že člověk pracuje s maltou, ale to v mém případě nehrozí, ale bude to kombinace prostě fyzické práce všeho druhu a občas se vedle toho budu dívat na fotbal. Doufám, že ještě ještě něco vyhrajeme.

Vladimír KROC, moderátor
Takže odpočinek od toho období, kdy si musíš něco myslet, jak říkáváš.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
No, já už teď příliš moc nemusím, já už se cítím spíš jako spisovatel a básníka a komentování politiky, to už je vlastně jenom hobby. Už mě za to nikdo neplatí.

Vladimír KROC, moderátor
Tak to byl Ivan Hoffman. Děkuju. Na shledanou.

Ivan HOFFMAN, komentátor a novinář
Měj se hezky. Ahoj.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.