Pražský primátor Hudeček věří, že rozhodčí soud nařídí Metrostavu další práce na tunelu Blanka

25. leden 2014

Tunelovým komplexem Blanka by řidiči mohli jezdit koncem léta. V souvislosti s předběžným verdiktem rozhodčího soudu to Radiožurnálu řekl pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Zároveň ale připustil, že zatím arbitři rozhodli o obnovení prací jen za 40 milionů korun, což jsou podle našich informací drobné práce trvající asi dva týdny za zlomek částky, která je nutná pro dostavění celého tunelu.

„Jsme v poločase. Tímto rozhodnutím arbitrážní soud naznačil cestu, jakou by se dále ve svém rozhodování mohl ubírat. Další mnohem větší částky budou řešeny u dalších soudů mimo jiné i v součinnosti s právními kancelářemi a zastupitelstvím hlavního města Prahy,“ říká Hudeček.

Primátor věří, že po dalším jednání soudu dostane firma Metrostav pokyn k zahájení další práce. A Praha je připravena Metrostavu zaplatit.

„Cokoli se u arbitrážního soudu povede takto rozhodnout, město Praha na to má připravené peníze a jsme schopni okamžitě platit. Chybějící částka na dostavbu je 2 a půl miliardy korun a je tam poměrně velká částka u technologické části, která se ale v současné době v tunelu staví,“ uvádí Hudeček.

Metrostav v tunelu Blanka nepracuje od začátku prosince kvůli neproplaceným fakturám. Vybrané práce za 40 milionů korun má podle předběžného rozhodnutí arbitrů začít dělat do 60 dnů.

Další jednání rozhodčího soudu je naplánováno na 10. března.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: Iva Menšíková , hla
Spustit audio