Praha kvůli stoupající hladině Vltavy vyklidila náplavky. Kotvy musela zvednout i loď Hermes

31. leden 2013

Hladina řeky Vltavy v Praze dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. Město uzavřelo vrata na Čertovce a vyklidilo náplavky. Kvůli zvýšenému průtoku vody magistrát nechal odtáhnout i loď Hermes, která slouží jako ubytovna pro bezdomovce.

Čertovka na Malé Straně se uzavřela v pravé poledne. Zásah vyžadoval spolupráci hned několika orgánů. Zatímco hasiči a pracovníci z Povodí Vltavy měli plné ruce práce s protipovodňovými vraty, Pražské vodovody a kanalizace pomáhaly tím, že už od rána odčerpávaly vodu z Čertovky, aby vyrovnaly rozdíl hladiny.

Plno práce měli i majitelé přilehlých restaurací, kteří z objektů postupně vynášeli veškerý nábytek. Klid nebyl ani na druhé straně Vltavy, tam do terénu vyjela odtahová služba, která na nařízení Prahy odvážela z nábřeží veškerá vozidla.

Mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová zároveň připomněla rezidentům v městských částech Prahy 1, 2 a 5 nutnost přeparkování vozidel stojících podél obou břehů Vltavy:

„V souvislosti s preventivními protipovodňovými opatřeními stanovenými pro tuto situaci jsou vyklízeny náplavky na území Prahy 1, 2 a 5. Magistrát hlavního města Prahy vyzývá řidiče a vlastníky vozidel, které zde parkují, aby je odstranili. Vozidla, které zde zůstanou, budou odtažena.“

Z náplavky musely odplout i některé přistavené lodě. Zatímco u Jiráskova mostu se kotvy ještě nezvedaly, v dolní části Vltavy měli kapitáni celkem napilno. Své dosavadní stanoviště u Štefánikova mostu opustila také loď pro bezdomovce Hermes. Lidé bez domova ted najdou přístřeší v ostatních centrech v Praze.

Pokud by se ale počasí v následujících dnech zhoršilo, počítá magistrát s tím, že pro bezdomovce postaví jeden vyhřívaný stan. Až zvýšená hladina Vltavy opadne, loď se vrátí na své původní místo.

Dnes večer ještě Praha plánuje postavit na Starém Městě a Zbraslavi mobilní hrazení a také uzavřít ocelová těsnící vrata poblíž Smetanova nábřeží.

autoři: ank , msk , Magdaléna Medková
Spustit audio