Pracovní příležitosti pro střední generaci

27. únor 2002
Dobrá rada

Přijít o práci ve středním věku je velmi nepříjemné. Mnohé zahraniční a dnes už i domácí firmy totiž dávají přednost mladým lidem s minimální praxí. Jak si poradit v případě, že jste pár let před odchodem do důchodu přišli o práci, právě o tom je dnešní Dobrá rada. Andrea Říhová pozvala k mikrofonu Luďka Svobodu, který dlouhodobě sleduje trh pracovních příležitostí na internetu.

Luděk Svoboda: Je paradoxní, že spoustu nezaměstnaných lidí tvoří lidé na vrcholu svých pracovních sil, lidé kolem padesáti let. Podle mého názoru je to do jisté míry i plýtvání lidským kapitálem v této zemi, protože tito lidé jsou zkušení, vzdělaní a jsou ochotní pracovat. Rekvalifikační kurzy nebo řada poradenských firem lidem, kteří opravdu chtějí, umožňují vrátit se zpět do pracovního procesu. Je jenom otázkou silné vůle, psychiky a přístupu k informacím, aby tito lidé neházeli flintu do žita a vytrvali ve svém úsilí, protože práce pro kvalitního člověka vyššího věku se v této zemi jistě najde.

Seznam rekvalifikačních kurzů je na úřadech práce, ale můžeme se o nich dozvědět i na internetu, kde přesně?

Luděk Svoboda: Drtivá většina úřadů práce provozuje své webové stránky. Není proto problém podle místa bydliště nalézt konkrétní okresní úřad práce. V této souvislosti bych chtěl zmínit že na adrese urad.prace.cz najdete odkazy na ty úřady práce, které využívají moderních technologií a efektivním způsobem umožňují rekvalifikaci nebo jinou pomoc při hledání práce.

Jak se vyrovnat se ztrátou zaměstnání?

Luděk Svoboda: Je to ohromný útok na lidskou psychiku, největší oporou je rodina. Dále je důležité, aby lidé zachovávali dobrou mysl a aby se snažili být ve formě i co se týče fyzické kondice. Druhá věc je to, že v některých regionech opravdu není práce nazbyt, proto, byť je to leckdy bolestné, člověk nemá jinou volbu než podstoupit rekvalifikační kurz, který mu sám o sobě ještě práci nezaručuje, ale dává mu velkou naději do budoucna.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu