Práce pořadatelů při rizikových fotbalových utkáních

14. duben 2008
Zblízka

Pěkné dopoledne. S Radiožurnálem se teď jedenáct minut po deváté hodině můžete vydat na fotbal. Plní pořadatelská služba na fotbalových stadionech dobře své povinnosti, nebo je všeobecná kritika prvoligových klubů za nedostatečná bezpečnostní opatření oprávněná? A v jakých situacích se pořadatel ocitá tvář v tvář českým fotbalovým fanouškům? Odpověď na tyto otázky jsme hledali zblízka přímo v kotli jednoho z nejpočetnějších a nejvíce problematických táborů fotbalových příznivců. Jan Kaliba si vyzkoušel roli pořadatele v sektoru hostů během včerejšího večerního utkání Mladá Boleslav Baník Ostrava, které fotbalový svaz označil za rizikové.

Jan KALIBA:
Do západu Mladé Boleslavi s Ostravou zbývá přesně jedna hodina a moje mise začíná cestou za hlavním pořadatelem Milanem Krejčím, který pro mě má pořadatelskou vestu a samozřejmě potřebné instrukce.

Milan KREJČÍ, hlavní pořadatel:
Naše pravomoce nejsou v podstatě žádný. Vy jste řadovej občan, nic jinýho. Jo, vy akorát, když vidíte spáchání trestnýho činu, tak samozřejmě byste tomu měl zamezit. Policie je přítomna přímo v tom kotli, to vidíte, jsou tam těžkooděnci. Když uvidí, že se tam něco řítí do něčeho, co vy byste nezvládli jako pořadatelé, tak do toho půjdou sami, protože ty pravomoce vy jako pořadatel nemáte.

Jan KALIBA:
Navléknu si tedy pořadatelskou vestu a člen najaté bezpečnostní agentury mě odvádí za velitelem sektoru hostů. Netrvá dlouho a k bráně stadionu přichází jádro ostravských fanoušků. A začíná hra na schovávanou, neboli chceteli hra na celníci a pašeráky. Ambicí fanoušků je dostat se na stadion se světlicemi a další pyrotechnikou, a tak otočné klecové dveře pouštějí jednoho baníkovce po druhém a každého čeká důkladná kontrola. Fanouškům není šacování příjemné, a tak se ho pořadatelé ve svém vlastním zájmu snaží obrátit v žert a přitom prohlíží všechny části oděvů, všechna zákoutí tašek a batohů, dokonce i útroby krabičky s cigaretami nebo vlajky a svinuté plakáty s choreografií. V pořadatelském sboru nechybějí ani ženy, protože prohledat a ohmatat je potřeba i citlivé partie dámské části návštěvníků. Klíčové je, koho si jako pořadatelé do sektoru pustíme. Některé totálně podnapilé muže v barvách Baníku proto nechává velitel sektoru vyvést hned, jak projdou turnikety. A někteří další vymýšlejí taktiku, jak se dostat na stadion bez vstupenky. Nakonec se do ostravského sektoru boleslavského stadionu dostává skoro každý, kdo o to usiluje. V koších končí několik plastových lahví, skleněné půllitry pravděpodobně ukradené v jedné z nedalekých hospod, sprej se slzným plynem a kolegyně pořadatelka mi ukazuje možná nejcennější úlovek. Popisuje mi na jak rafinovaných místech se fanoušci snaží propašovat pyrotechniku. Kromě kapucí se jí pokusili ukrýt také v botách. Tentokrát ale všechna zůstala v rukou pořadatelů. Příznivci Baníku Ostrava proto porážku svého týmu v Mladé Boleslavi nedoprovodili žádnými mimořádnými nepřístojnostmi a jejich zbraněmi zůstali tentokrát pouze hlasivky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jkb
Spustit audio