Požár způsobil explozi min ve vojenském prostoru nedaleko Splitu

23. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Hasiči dostali pod kontrolu požár lesa na svazích Mosora. Zadlužení chorvatských domácností roste. U Jadranu bude zítra převážně jasno a slunečno, na severu místy bouřky nejvyšší teploty 32 až 37 stupňů.

Vlna požárů, která sužuje jadranské pobřeží v úseku od Zadaru až po Dubrovník, stále pokračuje. Dobrou zprávou je, že hasiči po osmi dnech dostali pod kontrolu velký požár, který zachvátil přes 50 hektarů borovicových porostů a rašeliny na jižních svazích Mosora, což je pár kilometrů jižně od Splitu. Do záchranné akce bylo nasazeno přes 90 hasičů, 25 hasičských aut a dvě speciální letadla, která jsou využívána k hašení v těžko přístupných terénech. K ochraně obydlených částí oblasti byla povolána na pomoc i armáda. Hasicí práce budou pokračovat ještě několik dnů.

Další požár vypukl včera asi o 20 kilometrů dál směrem do vnitrozemí na hoře Vysoka poblíž města Sinj. Oheň se kvůli jižnímu větru rozšířil i na zaminované území vojenské střelnice Kukuzovac, kde následně došlo i k několika explozím min. Důležité je, že požáry dosud nezpůsobily žádné škody v obydlených územích ani nedošlo k žádným zraněním.

Chorvati jsou třikrát více marnotratní než je průměrný obyvatel Evropské unie. Zatímco ti si při nákupu zboží berou spotřebitelské úvěry do 7 procent hrubého národního produktu, obyvatelé Chorvatska dluží aktuálně 21 procent toho, co vyprodukuje země - v přepočtu to je 53,5 miliardy kuna. Analytici chorvatských bank očekávají, že míra zadlužení v příštích letech dosáhne 35 procent.

Tipy na večer

V Opatiji na letním jevišti začíná v půl desáté koncert skupiny Cameristi Italiani.

V Poreči na Namesti svody bude dnes od 21 hodin znít jazz v podání jazzového orchestru chorvatské hudební mládeže.

V kostele sv. Donata v Zadaru budou od 21 hodin koncertovat mladí virtuózové. Má se jednat o vývěr nejlepších studentů Hudební akademie v Záhřebu.

Na Resniku v Kaštel Štafiliću začíná ve 21 hodin koncert Chorvatského hudebního sdružení Zrinski.

Máte-li rádi balet, můžete se vypravit na Brce v Kaštel Novi. Na programu je baletní představení Domesticus Vulgaris. Začatek v 21 hodin.

Stari grad ve Splitu - na Peristilu - dnes dávají operu Nabucco. Představení, které je jedním z nejznámějších děl Giuseppe Verdiho, začne ve 21 hodin.

A na konec ještě Dubrovnik - na zámku Revelin koncertuje dnes od 21.30 Duo attac cantilena.

Kurzy měn

Chorvatská Raiffeisenbank dnes za 1 euro vyplácela 7,24 kuna a za 100 českých korun 25, 57 kuna.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA litr benzínu super 95 stojí 7,85, za eurosuper zaplatíme 8 kuna, za naftu 7,38 a za LPG 3,35 kuna.

Doprava

Na dálnici A 1 mezi Záhřebem a Splitem je provoz plynulý. Na Jadranské magistrále je zvýšený provoz v obou směrech, na příjezdech do turistických středisek se tvoří kolony, nejvíce v úsecích Split - Omiš a Bakar - Šmrika.

Počasí

U Jadranu bude v úterý 24. 7. převážně jasno a slunečno, odpoledne i oblačno, na severním Jadranu se místy vyskytne déšť nebo bouřky. Dopolední teploty od 24 do 29, nejvyšší odpolední teploty 32 až 37 stupňů. Mírné ochlazení čekejme až pozítří, kdy by teploty měly klesnout na 30 stupňů. Povane slabý jihozápadní vítr. Na otevřeném moři jižní a jihozápadní vítr, který přejde v severozápadní. Teplota moře je 25 až 28 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Na severním Jadranu může dnes v noci foukat olunji - tedy vichřice o rychlosti až 40 uzlů, což je asi 74 km/h. Na středním Jadranu se může přes noc nárazovitě vyskytnout jugo o síle 35 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, na středním Jadranu může dosáhnout i stupně 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů, místy pouze 2 až 4 km kvůli sumaglici, což je vodní mlžný opar.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu