Požár je pro hotely a restaurace v Českém Švýcarsku po covidu katastrofou. Lidé se bojí do regionu jezdit

30. červenec 2022 13:45

Oheň v lesích národního parku České Švýcarsko ničí nejen přírodu, ale i turistický ruch. Majitelé hotelů a restaurací si stýskají, že jim požár odlákal zákazníky. A to i v místech, kde žádné nebezpečí nehrozí. Ne všichni se ale nechali ohněm zastrašit a návštěvy krás národního parku se nehodlají vzdát.

Požár v národním parku České Švýcarsko za sebou zanechává nejen spálenou krajinu. Má velmi citelný dopad i na turistický ruch v oblasti. Návštěvníci opouštějí penziony a hotely, restauracím chybí hosté.

Přitom v místech vzdálenějších od soutěsek říčky Kamenice a od Pravčické brány je zcela klid a bezpečno. Majitelé ubytovacích zařízení si stěžují, že je strach z požárů připravil o zákazníky.

Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, mapu uzavírek je možné najít zde, implementovaly je ale také třeba Mapy.cz.

Ne všichni turisté se ovšem nechali zprávami o ohni v parku odradit od cesty na sever Čech. Jednou takovou turistkou je paní Kateřina. Ta si naplánovala dovolenou v Českém Švýcarsku už dávno. Kvůli požáru sice musela trochu změnit své plány, ale odjet dřív se nechystá.

„Chtěli jsme navštívit Pravčickou bránu a tam nyní nemůžeme. Je tady ale spousta jiných výletů,“ plánuje paní Kateřina.

Dopad na pohostinství

Jinou zkušenost má pan Jiří Hrachovec, který je majitelem penzionu Růžák, jak jinak než v Růžové, poblíž národního parku České Švýcarsko. Požár fungování jejich podniku ovlivnil a to ještě více, než pan Hrachovec očekával.

„Na to, že je to od nás sice blízko, ale také relativně daleko, tak nás to ovlivnilo neuvěřitelně. Musím říct, že takhle v hlavní sezoně po víc jak dvou letech covidu je to opravdu velký zásah,“ stýská si pan Hrachovec.

Turisté podle něj narychlo ruší své pobyty a ti, kteří jsou už na dovolených, z nich předčasně odjíždějí. Na příští dva týdny tak má pan Hrachovec naprosto prázdný penzion. To je v kontextu hlavní sezony naprosto bezprecedentní. Nyní se turistům hlavně pokouší vysvětlit, že situace není v celém regionu stejná.

„Vlastně se jim pokouším vysvětlit, že v současnosti je zavřená jenom Pravčická brána, soutěsky a Dolský mlýn. Ten to tedy nezasáhlo, ale z bezpečnostních důvodů je zavřený. Všechno ostatní, všechny přírodní vyhlídky jsou otevřené. Lidé ale vidí v televizi zkázu a vidí to jako celek. Neuvědomí si, že se jedná jen o část parku a zbytek je v pořádku. Snažíme se to turistům například i fotit na sociální sítě. Lidé ale i přesto říkají, že dovolenou sem odloží o dva tři roky. To je pro nás docela zásah,“ popisuje pan Hrachovec.

Problémy pro pohostinství ještě posiluje fakt, že celý sektor se až nyní dostává z rány, kterou pro něj byla pandemie covidu-19. Oblast Českého Švýcarska navíc operuje dominantně ze zisku z letní sezony.

„Musím říct, že problémy budou asi obrovské. Tady v této oblasti se žije fakticky pouze z letní sezony, takže je to pro nás velký zásah. Kdyby podobná situace přišla v říjnu, listopadu, tak by to asi ten region tak nebolelo,“ podotýká pan Hrachovec.

Přímý dopad požáru

Někteří turisté se dostali do kontaktu s požárem víc napřímo, než by si kdy mohli přát. Paní Edita například přijela na dovolenou do České Švýcarsko ze Slezského Těšína spolu s přáteli z Wroclawi, z dolního Slezka. Ubytovali se v sobotu v obci Janov, ale to ještě nevěděli, co se stane s lesem za jejich penzionem.

Paní Edita ukazuje na fotkách, jak to vypadalo, když v Janově za jejich penzionem hořelo. Požár byl poměrně daleko v hloubce lesa. Podle slov paní Edity to za jejich penzionem vypadalo, jako by vybuchla sopka.

I přes děsivý zážitek se rozhodli z parku neodjet. Paní Edita rozhodnutí zůstat rozhodně nelituje. Jediná negativa vidí v tom, že od úterka do čtvrtka se hůř dýchalo a veškeré oblečení bylo nasáklé kouřem. Nemohli se také podívat na Pravčickou bránu, jelikož už byla zavřená.

S přáteli si místo toho prohlédli Děčín a byli také v Německu na vyhlídce Königstein. To, že v národním parku hoří, je podle ní nešťastné, ale je to také do určité míry další atrakce. Pro její vlastní plány je to podle ní samotné sice nepříjemné, ale nedá se s tím nic dělat. Nechce si požárem nechat zničit dovolenou.

autor: Pavel Novák | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio