Potápění v Chorvatsku jen pod odborným dozorem

17. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku už není možné potápět se bez dohledu profesionála. Země bude mít třetího mobilního GSM operátora a konkurenční prostředí by mělo přinést snížení cen až o padesát procent.

Od letoška platí v Chorvatsku nový předpis upravující potápění v moři. Znamená de facto konec individuálního potápění u Jadranu. Potápět se můžete jen organizovaně, pod stálým dozorem pověřené osoby z potápěčského centra nebo potápěčského sdružení.

Chorvatské telekomunikační sdružení příští týden vyhlásí výběrové řízení na třetí GSM operátora v této zemi. Výsledek chce oznámit nejpozději do poloviny října. O přidělení koncese rozhodne mimo jiné cena, za jakou bude zákazníkům služby nabízet. Volání z mobilní sítě by tak mohlo příští rok zlevnit až o 50 procent. Dnes jsou v Chorvatsku 2 mobilní operátoři - HT Cronet a VIP Net.

V městečku Trstenik, ve střední části ostrova Pelješac můžete narazit na problémy s parkováním v trajektovém přístavu. Situaci komplikují majitelé tamních domů, kteří si stěžují, že kvůli náporu turistů nemají kde zaparkovat oni ani jejich hosté. Situaci na místě regulují policisté. Nová parkovací místa teď můžete využít na takzvaném Malém mostu, kde se doposud stát s auty nesmělo.

Fotbaloví fanoušci v Chorvatsku dnes mají svůj velký den. Hraje se totiž další utkání zdejšího Superpoháru a střetnou se v něm 2 nejlepší zdejší kluby -Dynamo Záhřeb a Hajduk Split. Hraje se od 20:45 ve Splitu a utkání vysílá chorvatský televizní kanál HRT 2. Mimochodem, splitský Hajduk zakládala začátkem minulého století v pražské pivnici "Švejk" skupina studentů, kteří se nechali inspirovat českou kopanou.

Doprava

Provoz na chorvatských silnicích je dnes velmi hustý. Kolony se tvoří téměř ve všech turistických centrech v Dalmácii, na Istrii i v Kvarneru. Pokud nemusíte, raději teď autem nevyjíždějte....Na dálnici A1 Záhřeb - Split jsou kolony u tunelu Svety Rok - a to v obou směrech-provoz tam řídí policie. Ucpaná je také dálnice Záhřeb - Rijeka v obou směrech - počítejte s tím, že po ní pojedete maximálně rychlostí 30 km v hodině. Tato dálnice bude pravděpodobně ucpaná celý víkend - Italům totiž začala celozávodní dovolená ve všech továrnách a řada z nich míří právě na Istrii. Před Karlovacem se vytvořila v obou směrech více než 7 kilometrová kolona Na hraničním přechodu Macelj je nyní tří kilometrová kolona na výjezdu z Chorvatska.

Počasí

Zítra nás v Dalmácii podle chorvatských meteorologů čeká slunečno bez mráčků. Vát bude jen velmi slabý vítr. V noci teploty klesnou na 23 stupňů. Přes den by mělo být kolem 32 stupňů.

Upozornění pro jachtaře - v severním Jadranu by měli dát pozor na neverín. Na středním a jižním jadranu bude foukat severozápadní vítr 4 až 12 uzlů. Moře bude klidné na stupni 1 až 2. Viditelnost 20 až 30 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu