Postup při nákupu levného dřeva na stavbu domku

9. září 2002
Dobrá rada

Ve vysílání ČRo 1 Radiožurnálu jsme Vás už informovali o pomoci Lesů České republiky, které nabízejí levné dříví na stavbu domů zničené povodněmi. Na koho se obrátit a kde zlevněné dříví získat se dozvíte v naší Dobré radě. Než zlevněné dříví získáte, musíte o něj zažádat a mít potřebné doklady. Poradí vám Karel Luňák z Inspektorátu lesů České republiky v Plzni.

Luňák: Je potřeba vyplnit žádost o výpomoc podniku Lesy České republiky, jsou k dispozici v každé jejich jednotce, to znamená na každé lesní správě. Údaje na vyplněné žádosti necháte ověřit obecním úřadem a předáte zpátky. Je potřeba doložit demoliční výměr, stavební povolení a čestné prohlášení, že se nejedná o rekreační objekt a podobně.

Pak máte 3 možnosti. Dříví si můžete v lese sami vytěžit a získáte krychlový metr za symbolickou 1 korunu. Na příslušné lesní správě vám přidělí revírníka.

Luňák: Půjdete s ním do vybraného porostu, tam bude vhodné dříví vybráno a označeno. Nejedná se o mnoho času, může jí pouze o několik hodin.

Vytěžené dříví si musíte sami odvézt. Druhou možností je nákup vytěžené kulatiny. Metr krychlový stojí 500 Kč. V obou případech budete potřebovat pilu, která dříví zpracuje. I v tom vám poradí pracovníci lesů. Třetí možností je zažádat o výstavbu celodřevěného rodinného domu.

Luňák: Lesní správa na požádání dodá stavebníkovi informace o firmách se kterými mají smlouvu na výrobu celodřevěných domů a domluvíte sami nabízené možnosti a případné úpravy. Firma dostane podle projektu na dům sníženou cenu dříví.

Dříví na stavbu celodřevěného rodinného domku můžete také v tomto případě získat za symbolickou korunu za metr krychlový. Na stavbě tak ušetříte 200 až 300 tisíc Kč.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu