Posíláte přebytečná kila jen na vycházku, ze které se brzy vrací? Zkuste specializované kurzy

21. říjen 2016
Trendy

Možná to znáte z vlastní zkušenosti. Horko těžko se vám povedlo shodit nějaká ta kila a po pár týdnech jste byli tam, co kdysi. Shodit natrvalo totiž není ani trochu jednoduché. Zkusit to můžete třeba na kurzech snižování nadváhy.

Problémem některých účastnic kurzů snižování nadváhy je lenost, slabá vůle i chuť k jídlu. Samy diety zkoušely, ale bez velkého efektu. Součástí kurzu je nejen cvičení, ale i monitorování stravovacích a ostatních návyků nebo kontrolní vážení. Helena Michalíková, lektorka kurzu snižování nadváhy, říká, že zcela odpovídající je vážení jednou týdně, nejlépe v podobném oblečení.

Jak se vyhnout jojo efektu?

„Je určitě důležité zamyslet se nad tím, co se změnilo, proč se kila vrátila. Takže je třeba rozebrat, jaká změna nastala, a najít jiné řešení, které tomu člověku bude vyhovovat. Nemá cenu zkoušet něco, co ten člověk bude dělat s odporem a jen po určitou krátkou dobu,“ radí Helena Michalíková těm, kdo se přebytečných kil zbaví jen na krátkou dobu – než je naberou zase zpět.

Kurzy se snaží i posilovat vůli klientů – například tím, že se stanovují malé kroky, které jsou dosažitelné snadněji než velký cíl ve vzdálené budoucnosti. Pokud se lidem podaří dosáhnout malého cíle, je to pozitivní motivace pro dosažení dalších. Podle jiné lektorky je pro hubnutí důležité i uvědomění si sebe sama a také toho, co a jak jíme.

Fast food

Potřeba obchodníků prodat více potravin

Společnost STOB, která kurzy pořádá, založila před 26 lety psycholožka Iva Málková. Motivaci měla silnou, jako dítě byla obézní a i ona sama vyzkoušela mnoho diet. Na to, jak se stravujeme, má – i když se to nezdá – zcela zásadní vliv nejen naše psychika, ale také vnější prostředí. „Mluvíme o obezigenním, toxickém prostředí, kdy obchodníci potřebují prodat daleko více potravin, než můžeme sníst, takže se na nás hrne reklama na nadměrný příjem potravy,“ říká Málková.

Kdo chce zhubnout, ten by měl změnit skladbu jídelníčku, omezit množství jídla. Měl by jíst pomalu a nic při tom nedělat. Jídlo má na náš zdravotní stav velký vliv, i proto pořádá společnost STOB pravidelně v pražském IKEMu konferenci o výživě. Ke snižování váhy ale patří i pohyb. I tady platí, že by člověka měl především bavit.

autoři: anr , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.