Portugalsko, korupce a volby do Evropského parlamentu

8. květen 2009
Zblízka

Radiožurnál teď nabízí v rámci seriálu Sedmadvacítka pohled do další členské země Evropské unie. Portugalci se o politiku příliš nezajímají a většina jich nechodí ani k volbám, spíš než politická témata, ale teď poutá zájem korupční kauza, které se média věnovala už při volbách v roce 2005, ale daleko víc letos v dalším volebním roce. Jak ovlivní tato kauza s evropským přesahem evropské volby a jak parlamentní volby, ke kterým půjdou Portugalci na podzim. Zblízka to přímo na místě zjišťoval David Koubek.

David KOUBEK:
Malé ospalé letovisko na levém břehu širokého ústí řeky Teju do moře zalévá ostré slunce. Kousek za městem v obchodním středisku Freeport se připravují na večerní nápor zákazníků, ale tady v městečku Alcochete panuje polední klid. Ptám se, co místním říká kauza Freeport.

důchodci:
Nic, nic, nechceme nic říkat.

David KOUBEK:
Odmítá skupina důchodců a utíká ode mě, jako když střelí do vrabců.

osoba:
To je politika, to ať si řeší oni. Velcí si dělají, co chtějí a malinkatí, ti jen trpí.

David KOUBEK:
Stěžuje si další domorodkyně typicky portugalským způsobem. Ale není sama, kdo je znechucený politikou, ani dál se se mnou nechtějí o kauze Freeport bavit. V čem případ spočívá? V Alcochete na kraji přírodní rezervace ústí řeky Teju postavila britská firma Freeport největší komplex outletových obchodů v Evropě. Britští vyšetřovatelé ale objevili, že na jejich účtech chybí dvacet milionů eur. Vyšetřují tak možnost, že tyto peníze firma zaplatila jako úplatek za to, že portugalské ministerstvo životního prostředí povolilo takovou stavbu v přírodní rezervaci speciálním dekretem a tři dny před volbami v roce 2002. Ministrem životního prostředí tehdy byl současný premiér Sócrates. A právě on figuruje na britském seznamu podezřelých. Britové mají jako důkaz záznam pořízení skrytou kamerou s výpovědí právníka, který se staral o vyřízení všech povolení pro Freeport a ten jasně tvrdí, že José Sócrates peníze dostal. Jenže takový důkaz v portugalském právu neplatí. V Portugalsku tedy Sócrates podezřelý není. To ale nezabránilo obrovském tlaku na něj ze strany tamních médií. Podle autora řady knih o politice a historii Portugalska, profesora Antonia Costy Pinta je současná situace premiéra Sócratese něco zcela nového.

Antonio Costa PINTO, historik, politik, autor řady knih o politice a historii Portugalska:
Tento mladý politik poprvé v historii získal absolutní parlamentní většinu. A je to asi první politik ve funkci premiéra nebo prezidenta v historii, který čelí tak velkému mediálnímu tlaku.

David KOUBEK:
Kauzy Freeport se teď chytli kromě novinářů také političtí protivníci Sócratese, ale ne od začátku, jak říká redaktorka deníku /nesrozumitelné/.

redaktorka deníku:
V parlamentu zatím na premiéra kvůli Freeportu nezaútočili. Možná i proto, že ostatní strany mají samy máslo na hlavě a mají problémy podobného typu. Opozici ale spadla do klína mocná zbraň ve chvíli, kdy se objevily spekulace o vměšování ministra spravedlnosti do vyšetřování.

David KOUBEK:
A v tuto chvíli vstupuje do kauzy i evropská instituce Eurojust. Ta má v popisu práce usnadňovat vyšetřování kauz, které přesahují hranice. Zástupce Portugalska v Eurojustu a zároveň jeho prezident José da Mota totiž přiznal, že se s ním sešel portugalský ministr spravedlnosti. Prý mu řekl, že premiér Sócrates není spokojen s průběhem vyšetřování.

redaktorka deníku:
Ministr spravedlnosti sice vměšování do kauzy popřel, ale schůzku se šéfem Eurojustu potvrdil. Věc se teď vyšetřuje a výsledek budeme znát v polovině května.

David KOUBEK:
Říká novinářka /nesrozumitelné/ a myslí si, že do evropských voleb tato kauza ještě rozhodně zasáhne. Spíš, než premiéra za jeho podivné vysvětlení případu, ale kárá portugalskou justici, která už čtyři roky není schopna věc vyřešit, i proto kauza Freeport nesvědčí portugalské demokracii, které je zatím jen pětatřicet let. Historik a politik Costa Pintu.

Antonio Costa PINTO, historik, politik, autor řady knih o politice a historii Portugalska:
Portugalci mají jednu z nejnižších volebních účastí, podobnou jako například ve střední a východní Evropě a nevěří politikům a politickým institucím, především parlamentu. Kauze Freeport to ještě prohloubí, rozhodně nezlepší.

David KOUBEK:
David Koubek, Radiožurnál, Lisabon.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: dkk
Spustit audio