Pořizujeme si sportovní sluneční brýle

18. květen 2002
Dobrá rada

Jarní a letní sporty jsou pro mnohé z nás velice příjemným osvěžením. Už teď vyráží stále více lidí na kolo, na víkendy se jezdí a po celé léto bude jezdit k vodě. Ti sportovci, kteří berou svého koníčka opravdu vážně, by však měli myslet i na vhodné sluneční brýle, určené pro konkrétní sport, například cyklistiku. Poradí nám oční optik Dan Sarvaš.

Sarvaš: Při výběru sportovních brýlí je to podobné jako při výběru jakýchkoliv dioptrických nebo slunečních brýlí. Musí zákazníkovi dobře sedět, nesmí ho nikde tlačit a musí vyhovovat zabarvením i velikostí čoček.

Jak je to s cyklistou, který i jinak nosí brýle?

Sarvaš: Jsou různé typy cyklistických brýlí, levnějších i drahých. U dražších si můžeme objednat speciální dioptrickou vložku, do které se dají dioptrické brýlové čočky zabrousit, navíc můžeme měnit barvu zorníků podle aktuálního počasí, podle světelných podmínek. Žlutooranžové jsou pro mlhu, šedé, hnědé či šedozelené pro sluneční dny. Dělají se i průhledné, které slouží k ochraně očí.

Pro vysokohorskou turistiku jsou také speciální brýle?

Sarvaš: Pro normální horskou turistiku vystačíme s normálními slunečními brýlemi, v extrémních horských podmínkách poslouží speciální vysokohorské brýle, které mají zorníky hodně intenzivně zabarvené, z přední strany těchto čoček bývá nanesena zrcadlová vrstva, která odráží sluneční i tepelné paprsky.

Při vodních sportech se používají jaké brýle.?

Sarvaš: Pokud člověk používá plavecké brýle a potřebuje ještě dioptrické, tak je zase možná kombinace s kontaktními čočkami nebo jsou speciální plavecké brýle s dioptrickými skly. Totéž se dá říci o brýlích potápěčských, ale škála dioptrických čoček je velmi omezená, je potřeba zvážit, jestli zákazník takové brýle potřebuje nebo bude kombinovat potápěčské brýle s kontaktními čočkami.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu