Pohřešovaný izraelský voják je mrtvý. Netanjahu chce pokračovat v bojích

3. srpen 2014

Izraelský voják, o kterém se spekulovalo jako o zajatém palestinskými radikály, je mrtvý. Oznámila to izraelská armáda. I s příslušníky palestinského komanda se zřejmě stal obětí izraelského ostřelování oblasti Rafahu v pásmu Gazy. Bez ohledu na osud tohoto vojáka ale kabinet premiéra Benjamina Netanjahua slibuje svým občanům pokračování vojenských operací i po zničení všech tunelů Hamásu, což by mohlo být už zítra.

„Izraelská armáda se připravuje na pokračování svých aktivit v Gaze, které se budou řídit jen a pouze našimi obrannými potřebami,“ prohlásil k veřejnosti izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Bude pokračovat, dokud nedosáhneme svých cílů, a těmi je znovunastolení bezpečnosti vás, izraelských občanů,“ dodal.

Tato varianta by znamenala jednak velké materiální náklady, ale přibývání obětí na životech v řadách izraelských vojáků.

Na Netanjahua jsou vyvíjeny velké tlaky, zda se rozhodnout pro stažení z Gazy, nebo naopak pro setrvání. Někteří kolegové v kabinetu tvrdě prosazují pokračování likvidace vojenských zařízení Hamásu.

I v případě, že by se izraelská armáda z Gazy stáhla, ostřelování Izraele bude pokračovat. Hamás prohlásil, že jednostranné stažení se Izraele Hamás k ničemu zavazovat nebude.

Izraelští občané vnímají konflikt jako snahu armády o jejich obranu před střelami. Pro Palestince v Gaze je nepředstavitelné ukončení konfliktu bez toho, aby něco získali. Jejich základním požadavkem je ukončení izolace, která trvá už sedm let a znemožňuje jim jakékoli cestování z oblasti.

Ve světě se ozývají stále důraznější varování před nekončícími tragickými následky pro obyvatelstvo Gazy. Britský premiér David Cameron nazval situaci nesnesitelnou a varoval před nárůstem antisemitských nálad ve své zemi.

autoři: mac , kap
Spustit audio