Pohoří Biokovo

20. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Když se řekne Dalmácie, mnohým z vás se okamžitě vybaví krásná dovolená plná slunečních paprsků, průzračného moře, dobrého jídla a pití. Nikdo z vás, kdo do Dalmácie zavítá, rozhodně nemůže přehlédnout přírodní park Biokovo - to je totiž to nádherné pohoří, které se tyčí v těsné blízkosti nad celou Makarskou riviérou.

"Když neprší, není voda," tak právě takto mi jeden ze správců přírodního parku Biokovo Drago Mistič jednoduše vysvětlil, proč je život v pohoří Biokovo prakticky nemožný. Tento park přírody uchvátí přitom snad každého, kdo se do něj vydá - ať už pěšky, na kole nebo osobním autem. Na rozdíl od jiných pohoří zde ale nenarazíte na žádné horské potůčky. Přitom zde vidíte spoustu malých políček, kde se pěstuje převážně zelenina a brambory. Díky zvláštní mastné půdě ale prý stačí, aby v létě jednou vydatně zapršelo a vláhy pro úrodu zeleniny je pak po celou dobu dostatek.

Proč se park přírody jmenuje právě Biokovo není dodnes úplně jasné - můžete si vybrat ze dvou výkladů. "Když stojíme tady nahoře, vidíte kolem sebe, ať se podíváte kamkoliv, převážně bílou barvu - a to čistý vápenec, ze kterého celé pohoří je. Jednou z variant je tedy to, že svůj název má právě kvůli bílé barvě. Další výklad je odvozen od varianty bi-oko - jako dvojí oko. Tím jedním se díváte do překrásných hor a to druhé se může kochat výhledem na moře a ostrovy," dodává Drago Mistič.

Po cestě na nejvyšší horu Biokova - Svatého Jiří - se vám variant pohledů do hor a na krásné pobřeží Makarské riviéry a přilehlé ostrovy Brač či Hvar nabízí neuvěřitelné množství. Ten z výšky 1762 metrů je ale jedinečný. Severní strany pohoří jsou do výšky 400 metrů porostlé převážně buky, ve vyšší nadmořské výšce pak narazíte na Biokovskou černou borovici. Ostatní svahy jsou čistě bílé.

Právě na hoře svatého Jiří - druhé nejvyšší hoře Chorvatska - je od konce šedesátých let minulého století umístěn televizní vysílač. Těsně vedle něj pak uvidíte malebnou kapličku. O historickou památku se ale podle správce Draga bohužel nejedná: "Kostelík je nový. Na místě, kde stojí vysílač, stála kamenná kampička z dvanáctého století. Podmínkou pro stavbu vysílače bylo ji přemístit. To se ale nepovedlo, byla zbourána a pak byla vedle vysílače postavena tato nová. Dovnitř se ale můžete podívat jen na svátek svatého Jiří."

Kostelík tedy historickou hodnotu nemá - malé kamenné stavby, které jsou u políček se zeleninou, ale určitě ano. Jsou to dokonce jediné domky, které je možné v parku přírody rekonstruovat. Ovšem pouze za podmínky, že zůstanou kompletně kamenné bez použití jiných stavebních materiálů. Jak dodává správce parku Drago Mistič, je o ně v posledních letech velký zájem a spousta rodin z Makarské je odkoupila od starousedlíků. "Byly to původně pastýřské domky. Rodiny z pobřeží zde žily od jara do podzimu a pásly zde hlavně ovce a kozy. Nyní se využívají v podstatě jako chaty na víkend. V některých se dá skutečně i bydlet a jenom dva tyto kamenné domky se pronajímají turistům," doplnil správce Drago.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu