Podnikatelé mají už 5 týdnů zmrazené byznysy, vládní pomoc měla přijít dřív, kritizuje rektorka Nerudová

28. duben 2020

Záchranné programy COVID I a II měly sloužit jako okamžitá pomoc pro podnikatele zasažené koronakrizí. V praxi ale úvěrové a záruční programy příliš nefungují. V první vlně Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přijala 3200 žádostí. Pomoc ale získá necelých 200 podniků.

Čtěte také

Předseda představenstva ČMZRB Jiří Jirásek přiznává, že problémy mohl způsobit automatický systém, který žádosti posuzoval. „Na zpracování jsme nasadili roboty, aby registrovaly, případně vyřazovaly. A pokud se ukáže, že ten robot to třeba nevyhodnotil optimálně, tak se na to podíváme,“ uvádí s tím, že podnikatelé se mohou bránit reklamací nebo stížností.

„Banka určitě neselhala. Za měsíc musela zvládnout tolik žádostí, kolik jindy za rok,“ podotýká vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Banka buď mohla ukončit příjem žádostí a dělat to, na co kapacitně stačí, anebo nabrat všechny a ty pak postupně vyřizovat.

Doposud se schválily úvěry za 7 miliard korun, což už je skoro 40 %. Dvě třetiny budou schváleny do konce dubna, tedy během jednoho měsíce.
Karel Havlíček

Havlíček upozorňuje i na to, že mnozí podnikatelé by si měli stěžovat na své soukromé banky, protože ty rozhodují o tom, zda úvěr s 80% státní zárukou poskytnou. „Není to o tom, že když za to ručí stát, tak je banky budou automaticky dávat,“ dodává.

Na začátku května bude vyhlášen program COVID III, v rámci kterého dá stát bankám garance ve výši 150 miliard korun. „Mohlo by to vygenerovat úvěry za přibližně 500 miliard korun. Banky dnes mají nabito, stát jim dal dostatečnou záruku,“ uvádí vicepremiér.

Nezlobte se na svou banku

Ekonomický analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník vysvětluje, že banky musí úvěry posuzovat standardně s péčí řádného hospodáře, jako by žádný virus nebyl.

Čtěte také

„Nezlobte se na svou banku, když vás odmítne. Nikdo nevíme, jak bude ekonomika vypadat za rok a je možné, že projde strukturální změnou. V některých oborech může být mnohem nižší poptávka,“ poznamenává ekonom.

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka ekonomického týmu Ústředního krizového štábu Danuše Nerudová nehodnotí dosavadní programy COVID jako špatné, chybou ale podle ní bylo, že se rozhodování o žádostech svěřilo ČMZRB, která na to neměla dostatečnou kapacitu.

V Německu podnikatel vyplní poměrně jednoduchou žádost a do druhého nebo třetího dne má hotovost na účtu. V COVIDu II, který skončil počátkem dubna, máme pořád podnikatele, kteří nemají vyřízenou žádost a nevědí, zda úvěr dostanou.
Danuše Nerudová

Zároveň prý stát podcenil potřebu hotovosti v ekonomice, které podle Zámečníka denně ubývá za 2 miliardy korun. „Limity byly špatně nastaveny. COVID I se vyčerpal za tři dny, COVID II se po třech hodinách musel přerušit a navýšit. To jsou chyby, které brzdí podnikatele,“ přitakává Nerudová.

„Máme konec dubna a už 5 týdnů mají někteří podnikatelé zmrazené své byznysy. Je to příliš pozdě, ty programy měly začít dobře fungovat už dřív,“ zdůrazňuje členka ekonomického týmu Ústředního krizového štábu.

Spustit audio

Související