Podle Ligy arabských států porušily Zemanovy výroky o ambasádě práva Palestinců

9. říjen 2013

Liga arabských států odsoudila návrh prezidenta Miloše Zemana, aby se česká ambasáda v Izraeli přestěhovala z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jedná se podle ní o porušení mezinárodních rezolucí i práv Palestinců. Společný orgán 22 arabských zemí by chtěl českou diplomacii také upozornit na nebezpečnost podobných výroků.

Podle analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií Ireny Kalhousové tak chtěla Arabská liga nejspíš ukázat, že stojí za Palestinci a nepřeje si žádné jednostranné výroky.

„Prohlášení Miloše Zemana zřejmě rezonuje v arabském světě více, než on si možná představoval, ale já bych to zase úplně nepřeceňovala v tom smyslu, že si nemyslím, že třeba by následovaly nějaké možné sankce nebo bojkot české ekonomiky, českých podnikatelů,“ uvažuje.

Liga arabských států si chce zároveň pozvat českého velvyslance v Egyptě do svého káhirského sídla. Měl by si vyslechnout, jak nebezpečné mohou být výroky prezidenta Zemana o přesunu velvyslanectví.

„Liga arabských států na úrovni stálých zástupců přijala rozhodnutí, ve kterém žádá mimo jiné generálního tajemníka Ligy arabských států, aby vyzval k jednání s českým velvyslancem v Káhiře a sdělil stanovisko Ligy arabských států k této záležitosti. Do této chvíle zastupitelský úřad v Káhiře nebyl Ligou arabských států kontaktován s žádnou žádostí o sjednání schůzky,“ potvrzuje ambasador České republiky v Egyptě Pavel Kafka.

Pro Českou republiku je to diplomatická nepříjemnost. „Tím, že Miloš Zeman nekonzultuje své kroky a svá prohlášení s ministerstvem zahraničních věcí, tak potom diplomaté mají velmi těžkou pozici, protože oni potom musí ta prohlášení jakýmsi způsobem ohlazovat a vysvětlovat,“ upozorňuje Kalhousová.

Kauza ale podle ní nebude mít dlouhého trvání, protože arabský svět musí řešit jiné, důležitější problémy. Liga arabských států se prý navíc projevuje hlavně v diplomatické rovině. „Velmi často se ukazuje, že arabské státy jsou velmi nejednotné a jediná téma, které je sjednocuje, je pouze rétorická podpora Palestinců,“ dodává Kalhousová.

Prohlášení sklidilo kritiku

Od roku 1967, kdy Izrael zahájil okupaci východního Jeruzaléma, se z města stáhly všechny ambasády světa. Dnes tam není ani jedna, dokonce ani americká, přestože Spojené státy jinak prakticky ve všem stojí na straně Izraele.

„Já osobně bych si docela přál, kdyby Česká republika přenesla svoji ambasádu do Jeruzaléma,“ prohlásil ale prezident Zeman koncem září na Dnech pro Izrael, které se konaly v Hradci Králové. Vzbudil tak nevoli Palestinců. Navíc se nejednalo o první kontroverzní výrok.

Čtěte také

Člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát českému prezidentovi dokonce poslal osobní dopis datovaný 5. října. Jedná se de facto o oficiální dopis palestinské správy.

Irikát upozornil, že Palestinci nemají nic proti české politice podpory Izraele, Česká republika by ale podle nich zároveň měla dodržovat mezinárodní právo a rezoluce OSN. Zemanovy návrhy podle Palestinců tyto rezoluce porušují a navíc ohrožují palestinsko-izraelský mírový proces.

České ministerstvo zahraničí prý s přesunem velvyslanectví nepočítá. Původní výrok se sám Zeman před pár dny pokusil zmírnit tím, že ambasáda by se mohla stěhovat až po urovnání izraelsko-palestinského sporu a poté, co by se vyřešila otázka Jeruzaléma.

„Miloš Zeman se jednoznačně svými kroky – alespoň v očích Palestinců a v očích arabského světa – postavil za izraelskou okupaci Palestiny tím, že neuznal, že Jeruzalém není celý součástí Izraele. Je to sice v symbolické rovině, ale je to velice citlivé. A Miloš Zeman jako prezident republiky si tohle určitě musel uvědomovat,“ vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Kontroverze i během zahraniční cesty

Prezident Miloš Zeman se dnes vrací z několikadenní návštěvy Izraele, palestinská území do své cesty nezahrnul. Setkal se s řadou izraelských politiků, ovšem s nikým z palestinské reprezentace.

Židovský stát Zeman označil za ostrov demokracie uprostřed pouště na Blízkém východě. Kritiku si vysloužil nejen za problematické výroky, ale i za návštěvu východního Jeruzaléma.

Miloš Zeman na prohlídce východního Jeruzaléma - u Zdi nářků

Musel odpovídat také na otázky novinářů, jestli vnímá rozhořčení Palestinců nad jeho výroky.

„Tak já znám reakci jednoho arabského představitele, takže nedělejte z komára velblouda a z jednoho individuálního prohlášení nějakou dramatickou reakci, kterou se otřásá zeměkoule,“ reagoval. Na mysli měl Irikátův protest.

Kritikou na adresu Zemanových slov ale nešetřil ani palestinský ministr zahraničí Rijád al-Málikí: „Chceme panu Zemanovi jasně vzkázat, že takové chyby, jaké udělal, se nesmí opakovat a my je nemůžeme tolerovat. Teď požadujeme podporu a solidaritu ze strany arabských a muslimských zemí, nic víc,“ naznačil al-Málikí, že problémy teď může mít Česká republika i s dalšími arabskými zeměmi.

autoři: heš , mac , ves , krw , nov
Spustit audio