Pod vlivem kultu: Colonia Dignidad. Zneužívání dětí a otrocké práce pod ochranou Pinocheta

27. duben 2024

Když si v březnu 2005 přichází pro Paula Schäfera argentinská policie, nevypadá vůbec nebezpečně. Starý, šedivý muž na kolečkovém křesle, lahev minerálky v ruce a s mírným úsměvem na tváři. Má ale na svědomí stovky lidských životů.  

Bývalý člen wehrmachtu se stal po 2. světové válce kazatelem a vychovatelem mládeže. Inspirovaný americkým kazatelem Williamem Branhamem pak ale kolem sebe shromáždil skupinu věřících tak oddanou, že ho v 60. letech následovala z Německa do Chile. A tam, v nehostinném kraji, vybudovala Colonii Dignidad.

Čtěte také

Schäfer totiž věřil, že brzy nastane konec světa a Sovětský svaz napadne v apokalyptické bitvě Německo.

To byl jeden z důvodů, proč opustil rodnou zemi. A druhý? Chtěl se vyhnout trestnímu stíhání pro zneužití několika nezletilých. Toho se pak dlouhé roky dopouštěl i v Chile.

„Tady se objevuje motiv, který ho provází téměř celý život: je kolem něj řada lidí, která oceňuje jeho charitativní sociální práci, práci s dětmi, sirotky, ale kvůli tomu zavírají oči před zneužíváním,“ vysvětluje religionista Zdeněk Vojtíšek důvody, proč Schäferovi zneužívání tak dlouho procházelo.

Ostnaté dráty a strážní věže

Němečtí emigranti skutečně pod Andami vybudovali bavorskou vesničku a později i nemocnici pro místní obyvatelstvo.

Jenže za fasádou tradičních německých krojů, venkovské idyly a pomoci chilským farmářům se skrývalo nejen zneužívání ale i dětská práce, kontrola vztahů mezi muži a ženami, nedostatečné vzdělávání a v neposlední řadě mučení.

Čtěte také

Colonia Dignidad totiž sloužila jako základna neofašistické skupiny Patria i Libertad pro plánování politického převratu proti prezidentu Allendemu.

Napomohlo tomu i to, že pozemek Colonie Dignidad byl obehnán ostnatými dráty a strážními věžemi. Později tu byli vyslýcháni a mučeni političtí vězni režimu Augusta Pinocheta.

Kolik lidí bylo na pozemcích kolonie umučeno a pohřbeno? To se nepodařilo zjistit. Odhady mluví o stovkách.

Sám Schäfer vydal rozkaz, aby jejich pozůstatky byly vyzvednuty, spáleny a rozptýleny. Pravicový režim Colonii Dignidad odměňoval státními zakázkami nebo například povolením k těžbě nerostů.

V polovině 90. let se nakonec i nad Schäferem začala stahovat mračna, když matka jednoho z dětí uvěřila informaci o zneužívání a šla s ní na policii.

Proč si lidé v Colonii Dignidad nechávali tvrdé zacházení líbit? Proč měl Paul Schäfer tak velkou moc? A jaký byl další osud osadníků? Poslouchejte čtvrtý díl cyklu Pod vlivem kultu.

Spustit audio

Související