Počet turistů v Egyptě klesl oproti loňsku o čtvrtinu. Zájem Čechů naopak roste

30. září 2014
Zprávy

Egyptské úřady ohlásily výrazný pokles zájmu turistů o tuto zemi. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je počet návštěvníků o čtvrtinu nižší. Cizinci zřejmě stále příliš nevěří stabilitě, o kterou nové vedení Egypta v čele s prezidentem Abdal Fatáhem Sísím usiluje.

Na propadu zájmu o Egypt v prvním letošním pololetí se významně odrážejí krvavé události loňského léta v Káhiře. Svou roli sehrála i únorová výhrůžka džihádistů, kteří dali dvoudenní ultimátum všem zahraničním turistům k opuštění země.

Po nástupu prezidenta Abdala Fatáha Sísího Egypťané doufali, že se turismus rychle vrátí na úroveň před čtyřmi lety, objevil se ale nový problém s Islámským státem.

Tato radikální islamistická skupina, která ovládá velká území v Sýrii a v Iráku, vyzvala své stoupence po celém světě, aby útočili proti západním cílům. Pokud by se takový útok odehrál v Egyptě, znamenalo by to další ránu pro návštěvnost egyptských památek a letovisek.

Z pohledu českých turistů se zájem o Egypt a také Tunisko nesnižuje. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří jsou tyto země mimo oblast zájmu Islámského státu.

„Lidé si uvědomují, že se to týká té samé lokality, ve které Islámský stát funguje, a že případná odveta se bude týkat především zemí, které se účastní bombardování,“ říká Papež.

Češi bezpečnost neřeší tolik jako po Arabském jaru

Například kancelář Fischer se zatím nesetkala s obavami nebo dotazy u svých klientů. A zájem o zájezdy do Egypta dokonce stoupá, potvrzuje mluvčí kanceláře Jan Osúch.

„Prodeje do Egypta nebo třeba i do Spojených arabských emirátů v letní last minute sezoně byly nadprůměrné a lepší jsou zatím i prodeje do podzimních a zimních měsíců. Takže věříme, že situace v těchto destinacích nebude nějak eskalovat a bude bezproblémová.“

Nárůst zaznamenala i cestovní agentura Invia, za poslední dva měsíce to bylo o 30 procent. Ani tady se klienti na případná rizika neptají a zájezdy dál kupují. Přesto hrozby organizace Islámský stát asi sezonu ovlivní, odhaduje mluvčí cestovní agentury Michal Tůma.

„My tam očekáváme spíše vliv na cesty do Jordánska a do Izraele vzhledem k tomu, že to jsou země bližší tomu regionu.“

Vypadá to tedy, že Češi teď bezpečnost neřeší tolik, jako když v Egytě propuklo Arabské jaro. Tehdy lidé často volali organizátorům zájezdů, jak je to s bezpečností, nyní se nic takového nekoná.

Podle Petra Šatného z cestovní kanceláře Alexandria se ale zájem o Egypt propadl právě už s počátkem Arabského jara a od té doby se situace nijak výrazně nezlepšila. Šatný nicméně dodává, že sami hoteliéři se snaží zvyšovat bezpečnost turistů.

„Zvýšila se ostraha, u mnoha hotelů už v dnešní době jsou i bezpečnostní rámy, skrz které se do hotelu vstupuje,“ zmínil.

autoři: mac , dka , mkk
Spustit audio