Plitvická jezera lámou rekordy v  návštěvnosti

17. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Doslova v obležení turistů jsou v těchto dnech Plitvická jezera. Split žije fotbalovým zápasem domácí reprezentace s úřadující mistry světa Brazilci. V Pule koncertoval Joe Cocker.

Známá Plitvická jezera jsou v těchto dnech v obležení turistů. Jen za poslední 4 dny prošlo branami Národního parku 31 tisíc turistů - od začátku sezony pak více než půl milionu hostů, což je o 15 procent více než loni. Všechny hotely na Plitvicích jsou zabukovány až do konce prázdnin a někteří turisté dokonce přespávají v parku na divoko, což se nelíbí místním ochranářům.

Doslova v obležení bude ve středu večer i centrum Splitu. Na stadionu Poljud ve 21:15 začíná zajímavý fotbalový zápas. Jak už jsme vás informovali, chorvatská reprezentace hostí v přípravném utkání úřadující mistry světa Brazilce. Policie už ráno uzavřela okolí stadionu pro veškerou dopravu a skutečně, na hustotě provozu je to znát. Očekává se návštěva více než 30 tisíc diváků - doprovodný program bude probíhat také v centru města.

Do metropole Dalmácie Splitu dnes přicestoval chorvatský premiér Ivo Sanadaer. Aby také ne - je to rodák ze Splitu a nechtěl si nechat ujít zajímavý fotbalový zápas, který je také velkou společenskou událostí. Ivo Sanader také spojí příjemné s užitečným - ještě před utkáním se ve Splitu sejde s rakouským kancléřem Wolgangem Schüsselem, s nímž bude debatovat o Evropské unii, a ve Splitu je také očekáván slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Známá Pulská aréna byla včera svědkem vyprodaného koncertu amerického rockera Joe Cockera - počasí se nakonec umoudřilo a akce se vydařila. Joe Cocker se tak zařadil do fronty hvězd, které letos v pulském koloseu vystoupily - za všechny budu jmenovat zpěvačku Anastaziu či italského sopranistu Bocceliho.

V Pule je zatím klid před bouří - 22. srpna se tam chystá koncertovat kontroverzní postava světové rockové scény Merlin Manson. Čeká se na vyjádření zastupitelů města, zda vystoupení zpěváka, jehoš účinkování provází řízné rytmy, ještě říznější texty a velká světelná show, vůbec povolí.

Maskovaný ozbrojený muž včera odpoledne přepadl pobočku Splitské banky přímo na nábřeží ve městě Hvar. Krátce po 14. hodině vešel do budovy a pod pohrůžkou použití střelné zbraně si vynutil vydání zatím blíže neurčené částky peněz. Nikdo z přihlížejících neutrpěl újmu. Po pachateli policie i nadále intenzivně pátrá.

Benzin: V Chorvatsku se zvyšují ceny paliva pro motoristy. Prodejci tak reagují na rostoucí ceny ropy na světových trzích. Na čerpacích stanicích INY se zvedají ceny v průměru kolem dvou procent. Tedy nejběžnější bezolovnatý benzin Eurosuper 95 se na pumpách prodává za 7,98 kun - výkonnější 98 cenově překročila psychologickou hranici 8 kun a prodává se za 8,25. Cena nafty Eurodiesel poskočila na 7,29 kuny.

Doprava: Na většině silnic je středně hustá doprava. Velmi hustá doprava je na dálnici A1, ze Splitu směrem do Záhřebu. Před tunelem Sveti Rok je kolona 3.5 kilometru.

Ucpává se Jadranská magistrála mezi Vodičem a Šibenikem, a mezi Splitem a Makarskou. Jezdí se tam krokem v koloně . V 8 hodin večer a ve 4 hodiny ráno se bude na dálnici A6 Rijeka Záhřeb přerušovat provoz tulenem Veliki Gložac na čvtrt hodiny kvůli trhacím pracím.

Přechody: všechny odbavují plynule. Trajekty: plují podle řádu a nikde se na ně nečeká

Počasí v Dalmácii:
Nad Jadranem bude ve čtvrtek 18. srpna proměnlivá oblačnost. Místy můžou být krátké přeháňky, trvalý déšť se ale nechystá. Vát bude slabý vítr, bura severozápadních směrů. Nejnižší teploty 11-16, na Jadranu 16-21 stupňů. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů.

Prognoza za pomorce: Upozornění: Na moři můžou místy být bouřky. Na otevřeném jižním Jadranu může udeřit tramontána do 36 uzlů, který poté bude oslabovat.

Jinak na Jadranu bude proměnlivá oblačnost. Na jižním Jadranu možné bouřky. Vát bude slabá bura. Na otevřeném moři tramontána 6-18 uzlů - tedy severozápadní vítr. Moře na stupni 2-3, otevřený jižní Jadran až na 3-4. Viditelnost 10-20 km.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu