Plánujete výlet na kole? Královnou cyklostezek Moravy pojedete na pohodu

25. červen 2016

Přemýšlíte o tom, jak si nejlépe užít prázdninové víkendy? Jeden velký výlet můžete třeba podniknout na východní Moravu – poznat dosud nepoznané, nebo se snad vrátit ve vzpomínkách na místa, kde vám bylo dobře. A pokud se chystáte na kolo, tak pohodovou jízdu nabízí Cyklostezka Bečva.

Cílem mnohých turistů je Kroměříž – první, co by měl člověk udělat, je vychutnat si středověký obrys města na Velkém náměstí.

„Vychutnat si středověký obrys města, podívat se, jak bylo po třicetileté válce renovováno a jakým způsobem zůstalo zachováno do dneška,“ nastiňuje Zdeněk Urbanovský, zástupce ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.


1. úsek Velké Karlovice - Valašské Meziříčí
Délka 56,8 km, start 650 m n.m., cíl 291 m n. m., převýšení -359 m, úhrnné stoupání 421 m, úhrnné klesání -780 m
2. úsek Horní Bečva - Valašské Meziříčí
Délka 30,8 km, start 545 m n. m., cíl 291 m n. m., převýšení -254 m, úhrnné stoupání 229 m, úhrnné klesání -483 m
3. úsek Valašské Meziříčí - Tovačov
Délka 65,0 km, start 291 m n. m., cíl 194 m n. m., převýšení - 97 m, úhrnné stoupání 341 m, úhrnné klesání -438 m

Milovníky výletů na kole určitě potěší Cyklostezka Bečva. Dvě větve cyklostezek vedou podél obou přítoků Bečvy do Valašského Meziříčí, pak společně pokračují přes Hranice nad Moravou a Přerov. Takzvaná královna cyklostezek Moravy, jak sám říká, vede od pramenů horské řeky až do hanácké roviny u Tovačova, a měří 160 kilometrů.

Od pramenu k soutoku stezka vede po březích řeky Bečvy, takže jedete z kopce. „ Jedete na pohodu. A úsek, který vede z Velkých Karlovic do Vsetína, je mimořádně vhodný pro děti, prakticky se nepotkáte s motorovou dopravou,“ doporučuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: mve , prh
Spustit audio