Plaga: Není tu souboj učitelů a seniorů o vakcíny. Senioři neměli o AstraZenecu zájem

12. březen 2021

V současnosti probíhá přednostní očkování pedagogických pracovníků a zaměstnanců škol. Centrum pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) ale upozorňuje, že je to z pohledu otevírání škol kontraproduktivní, protože nemocnicím ulehčí postupné očkování podle věku. „Není to kontraproduktivní. Pokud by lidé 65+ o ty vakcíny měli zájem a probíhal zde souboj s nejmladšími učiteli, tak by ten argument možná platil,“ tvrdí ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Plaga v Interview Plus zdůrazňuje, že senioři nemají zájem o vakcínu AstraZeneca, kterou mají být očkováni učitelé. Konkrétní data na podložení této teze ale nemá.

Čtěte také

„Byla tu averze vůči AstraZenece. Rozhodně nebyla vyočkována. A v médiích probíhala informace o tom, že ji senioři odmítají. Očkování učitelů bylo schválenou Radou vlády pro zdravotní rizika. Podle mě je to krok správným směrem. Debata s BISOPem je akademická,“ vzkazuje ministr. 

A dodává, že důvodem, proč byli učitelé upřednostněni, je jejich věk. „Hlavní aspekt byl věk 55+, potkává se to i s věkovou strukturou. Plus naočkovat učitele, kteří v té chvíli byli v otevřených školách, speciálních a mateřských. Je správné je očkovat, protože ty školy chceme bezpečně otevřít,“ říká Plaga.

Změna letošních maturit

Letošní maturanti nebudou muset skládat ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka, rozhodnout se pro ně můžou dobrovolně. Maturanti, kteří pracují kvůli koronaviru v nemocnicích či domovech pro seniory, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Všechny pak čeká školní maturita ze dvou nebo tří předmětů včetně případné zkoušky podle oboru. „Podoba maturit, jak jsem ji představil, je konečná,“ slibuje ministr školství Robert Plaga (ANO).

Čtěte také

„Návrh je vhodným kompromisem, který zohledňuje složitou situaci studentů a zachovává základní pilíře maturity: certifikační minimum didaktických testů a odbornost, kterou studenti mají získat. Hodnota maturity tak bude stejná,“ ubezpečuje.

Premiér Andrej Babiš (ANO) od minulého týdne prosazoval možnost takzvané úřední maturity pro všechny, Plaga ale tuto možnost odmítl. Přestože prezenční výuka sice letos probíhala jen pár týdnů, studenti se prý ale mohli na maturitu připravovat distančně a k dispozici k tomu měli didaktické testy z minulých let.

„Pokud chcete mít jistotu, že maturita z místa A je stejná jako z místa B, tak je potřeba, aby zde bylo nějaké státní minimum, kdy student osvědčí, že má určitě penzum znalostí,“ zdůrazňuje ministr s tím, že školy i učitelé mají různou kvalitu.

Čtěte také

Maturity a závěrečné zkoušky se konají i na odborných učilištích, kde učňům ještě více chybí praktická výuka. Ti proto mají možnost si zkoušky dodělat až do konce srpna. „Návrat k praktické výuce, kde je ten výpadek takřka fatální, musí přijít hned v prvních vlnách návratu do škol. Děláme vše pro to, aby byl návrat bezpečný,“ slibuje ministr.

Ministerstvo školství podle něj pracuje s různými návratovými scénáři, přesné termíny ale nechce uvádět. „Očekávám, že jakmile budou aktualizována data, tak skupina okolo pana profesora Smejkala a ministr zdravotnictví představí reálný návratový scénář a my na to budeme reagovat,“ uvádí Plaga.

„Už rok opakuji, a není to výmluva, že klíčové je stanovisko ministerstva zdravotnictví. Jako ministerstvo školství děláme maximum pro to, aby školy byly na návrat připraveny. Ale nebudu to já, kdo bude střílet data, protože pak dochází ke zklamání,“ dodává.

Jak chce ministerstvo pomoci dětem, které nemají přístup k distanční výuce? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.