Pietní akt u budovy rozhlasu bude letos bez obřadu. Oběti Pražského povstání připomenou věnce

4. květen 2021

S ohledem na platná opatření proti šíření koronaviru uctí letos Český rozhlas památku padlých z května 1945 pouze položením smutečních věnců k pamětním deskám před historickou budovou rozhlasu na Vinohradské třídě. Slavnostní pietní akt u příležitosti 76. výročí konce 2. světové války se neuskuteční. Vzdát úctu obětem přijdou příslušníci čestné stráže, politici i další osobnosti pouze osobně. Připomeňte si spolu s Českým rozhlasem květnové události hodinu po hodině.

Pražské povstání začalo přesně před 76 lety. Uprostřed nejtěžších bojů stála taky budova rozhlasu na Vinohradské třídě. Její pracovníci téměř bez přerušení povzbuzovali povstalce. „Prohlásili: Německy už nevysíláme, přijďte nám na pomoc,“ vzpomínal pro projekt Paměť národa Jan Orlický.

Spolu s bratrem a matkou se rozhodli, že z balkonu svého dejvického bytu vyvěsí českou vlajku. „Jenže nějaký Němec nás začal ostřelovat. Tak jsme prapory vyhodili a zalezli jsme. V tom okamžiku veškerá střelba utichla, a když jsme po chvíli vykoukli ven, zjistili jsme proč. Celá ulice byla plná praporů.“

Tři dny urputných bojů

Ke střetům mezi Pražany a jednotkami SS docházelo po celém městě. Po třech dnech bojů začali povstalci 8. května vyjednávat s velitelem německých jednotek wehrmachtu v Protektorátu. Večer pak rozhlas informoval o tom, že generál Rudolf Toussaint podepsal kapitulaci. Definitivní potvrzení vítězství pak znamenal příjezd Rudé armády 9. května ve čtyři hodiny ráno.

Bitva o rozhlas

Spustit audio