Petr Záhrobský se k výsledkům dcery nechce vyjadřovat

3. únor 2010
Zblízka

Olympijské hry jsou místem setkávání. A potkávají se tam nejen sportovci, kteří by na sebe třeba nikdy osobně nenarazili. Lyžařská rodina Záhrobských je zářným příkladem, že může jít také o místo, kde se konečně po dlouhém odloučení na pár týdnů sejdou příbuzní. Šárka Záhrobská coby česká medailová naděje ve slalomu v olympijské vesnici narazí na dva blízké Petry - bratr pojede mužský sjezd a superobří slalom. Pikantní bude ovšem hlavně přítomnost otce, který Šárku Záhrobskou ještě loni trénoval.

"Se Šárkou se vidím asi po dvou měsících. Tenkrát jsem jí na Žofíně urychleně předával nový mercedes. Od té doby jsme se neviděli. Teď jsem jí přinesl známku na povinné ručení. Velmi se míjíme," říká Petr Záhrobský starší, který na svou dceru natrefil až na jejím předolympijském setkání s novináři.

Prohodili několik vět a teď už jsou jejich cesty zase rozdělené. Šárka letí přes oceán dnes a zakotví v Nakisce, kde rozbije tréninkový kemp. Zatímco její otec a bratr, kteří od této sezóny tvoří tréninkovou jednotku, se přesouvají zítra s hlavní částí výpravy přímo do Vancouveru.

"Určitě se potkáme na olympijských hrách, protože Češi mají společné patro v olympijské vesnici. Určitě se tam budeme potkávat a společně trávit týden," odhaduje nejlepší česká lyžařka, jak dlouho se její pobyt v olympijské vesnici bude krýt s přítomností dalších členů rodiny.

S bratrem Petrem se v zimě míjejí tradičně, s otcem od této zimy, pro kterou se Šárka Záhrobská osamostatnila. Otec Petr se jí stará už jen o marketingové záležitosti. Ani to ovšem intenzivnější setkávání dcery s otcem nevyžaduje.

"Většinou je to ustálené, takže se takové věci neřeší. Řeší se až po sezóně. Oni mají vlastní program, pouze to sleduji a na závěr se k tomu vyjádřím," říká Petr Záhrobský.

Pod slůvkem "oni" rozumějte tým, který Šárku Záhrobskou v této sezóně obklopuje. Tedy především ty, kteří s ní letí i do zámoří - servismana Miloše Machytku, fyzioterapeutku Ditu Schönfeldovou a nového kouče Antonína Stracha. A sousloví "na závěr" je nutné chápat tak, že Petr Záhrobský starší bude výkony své dcery komentovat až po sezóně. Ale jak z jeho slov vyplývá, chuť říct si svoje určitě má.

Ale mlčí, protože... "Není dobré do takových věcí zasahovat, protože se to může obrátit proti vám a může dojít k tomu, že byste třeba závodníka rozptýlil nebo ho psychicky narušil. Vím, jak se tyto věci odrážejí do výkonu. Ne se vším, co se tady děje, souhlasím, ale nehodlám to nyní komentovat," vysvětluje.

Udělejte si obrázek sami, jak idylické nebo napjaté vztahy panují mezi Petrem Záhrobským starším a Antonínem Strachem. Toho prvně jmenovaný před lety přivedl do týmu coby kondičního trenéra, o kterém jeden ze sponzorů Šárky Záhrobské před sezónou v tiskové zprávě otevřeně napsal, že je jejím přítelem. Jako poslední indicii ve vztahu Petr Záhrobský starší a nový tým dcery Šárky můžeme nabídnout resumé Šárčina otce Petra, proč se dceři v této sezóně do závodění vůbec neplete.

"Je tam jiný odpovědný člověk, jiná odpovědná osoba. V tomto případě pan Strach, který to řídí, takže nese odpovědnost za výsledky a tak dále," míní.

Výsledky to rozhodně nejsou špatné, ale i sama lyžařka od sebe chtěla víc - zaútočit na malý křišťálový glóbus pro nejlepší slalomářku Světového poháru a prosadit se v obřím slalomu. Ani jedno se jí nevede a v posledních týdnech není spokojená ani se svým slalomem. "Někdy se daří a nevíte proč. Pak se nedaří a nevíte proč," vysvětluje Šárka.

Nabízelo by se zeptat se aspoň mezi řečí, v rámci rodinných konverzací, otce a bývalého kouče v jedné osobě. Ale tak to není, tomuhle tématu se prý oběma úspěšně daří vyhýbat. "K lyžování jsem nesklouznul, co jsme se rozdělili. Jde to. Je to podle mého názoru správné. Vyjádřím se až po sezóně a myslím si, že důvodů, proč se vyjádřit, budu mít dost," znějí až zlověstně slova Petra Záhrobského staršího.

autor: jkb
Spustit audio