Petr Šabata: Vláda hlavně práská bičem, ale na virus to neplatí

15. únor 2021

Před časem mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný  (za ANO) opatrně o mírném rozvolnění zákazů, ovšem jen v případě, že se počet pacientů s covidem v nemocnicích sníží pod tři tisíce. Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek to tehdy odhadl na nejméně tři týdny.

Ty utekly jako voda, počty hospitalizovaných se snížily jen mírně, na 5800, některé nemocnice jsou ale za hranicí svých možností a počty nakažených opět začínají růst.

Čtěte také

Jinými slovy: nákaza se vrací, aniž by předtím ustoupila, počty nově nakažených i mrtvých jsou ve všech srovnáních tragické a co hůř – stát vůbec nebudí dojem, že ví, co a jak má dělat.

Úplný chaos kolem nouzového stavu vyústil v nejistotu a zmatení informací – po nějakém jasném výhledu volali od pátku obchodníci, provozovatelé hospod, kadeřnictví a další služby, ski areály, taky školy, starostové, výrobní firmy, prostě všichni, protože každého občana se pandemie a restrikce dennodenně týkají.

Zatím je na stole provizorium na čtrnáct dní. Když vláda omezila pohyb ve třech nejvíce postižených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, dozvěděl se to starosta Chebu Antonín Jalovec (STAN) z médií. Ministr zdravotnictví vysvětloval, že vláda musela zasáhnout rychle, efektivně a razantně.

Stát nejedná rychle a chytře

Starosta Jalovec to v České televizi popsal jinak: „Rozhodnutí vlády nemá ani jeden tento atribut. V Chebu se situace zhoršuje šest týdnů, už čtyři týdny naše nemocnice křičí o jakoukoliv pomoc a vláda koná teď. Je to rozhodnutí pozdní, neefektivní a neřeší naše problémy. Nám tady teď umírají lidé… Vláda na nás uplatnila bič v podobě uzávěry. Předpokládal bych, že přijde i nějaký cukr, nějaká pomoc.

Čtěte také

Ministr nám při návštěvě naší nemocnice více než před týdnem přislíbil tři kvalifikované internisty, do dnešního dne nikdo nedorazil, zítra snad přijedou dva. Bylo by potřeba posílit kapacity testování, protože v Chebu se na termín PCR testu čeká několik dnů… Možností pomoci je spousta, ale vláda nepřichází proaktivně s nabídkou postiženým regionům se slovy – jste na tom špatně a my vám tady nabízíme komplexní pomoc, která bude mít nějaký efekt.“

To je v kostce popis stavu v České republice. A vysvětlení, proč jsou počty nakažených a mrtvých mnohem vyšší než v Německu, které před námi zavírá hranice, než v Polsku, Rakousku, na Slovensku.

Ani s tím bičem vláda mnoho nezmohla.

Petr Šabata

U britské mutace, která byla jedním z důvodů k uzavření tří zmíněných okresů, je podle expertů jasné, že se rozšíří po celé zemi, čísla budou dál růst. Kdyby stát postupoval rychle a chytře, mohlo by se podařit snížit tempo šíření, a tak ochránit nemocnice před nezvládnutelným náporem nových covid pacientů. Jenže stát už dlouho nejedná rychle a chytře.

Na závěr otázka nikoli za milion korun, ale za stovky lidských životů: je vláda připravena na další mutace viru včetně té jihoafrické, která je nebezpečnější a přijde do Česka s pravděpodobností blížící se jistotě?

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio