Petr Šabata: Slovenská opozice ve volbách odstaví Roberta Fica, ale vyhráno nemá

21. únor 2020

Volby do Národní rady vyhráli za celou historii samostatného Slovenska jen dva lídři v čele svých stran – Vladimír Mečiar a Robert Fico.

V sobotu 29. února k nim podle posledních průzkumů přibude třetí – Igor Matovič, který je zatím těsně druhý, ale jeho preference prudce rostou. Mečiar i Fico nakonec znamenali pro zemi pohromu. Ani třetí případ nevypadá dobře.

Podle průzkumu, který si objednalo občanské sdružení a který už na Slovensku nesmí být kvůli embargu zveřejněn, by volby mezi nejmladšími voliči od 18 do 33 let vyhrála neonacistická strana Mariana Kotleby s 20 %.

Čtěte také

Ale osudový nádech mají tyto volby z jiného důvodu. Dnešní slovenská opozice má velkou šanci po 12 letech vystřídat u moci Roberta Fica a jeho stranu Smer a změnit Slovensko opět ve slušnou zemi pro občany, kterou dnes není. DezinFicovat ji, jak vtipně požaduje jeden předvolební slogan.

Pět opozičních stran by nyní mělo ve stopadesátičlenné Národní radě pohodlnou většinu 84 mandátů. Tuto hvězdnou chvilku zastiňuje jedna nemilá okolnost – nejsilnější z opozičních stran a budoucí premiér je nejméně vhodný ze všech pěti lídrů. Igor Matovič, politik nespolehlivý, prchavý, nedodržující dohody, rodilý opoziční okopávač kotníků. Představit si právě jeho v čele vlády umí u sousedů jen málokdo. Ale jako prvnímu v opozičním pelotonu mu funkce patří a prezidentka Zuzana Čaputová mu ji určitě neodepře.

Kdo je Igor Matovič?

Podnikatel z Trnavy, kde vydával regionální noviny. Už deset let sedí v parlamentu, je autentickým odpůrcem korupce a Roberta Fica. Jeho politickým programem vždy bylo a je zvyšovat vlastní popularitu.

Čtěte také

Má originální předvolební kampaň. Jezdí po světě a točí videa o oligarších, kteří zbohatli na úkor státu. Matovič jim vyhrožuje vyvlastněním (jako exministrovi financí Ficovy vlády na videu před jeho vilou v Cannes) nebo rovnou kriminálem (jako šéfovi Penty před schránkami jeho firem v kyperském Limassolu).

Až na 16,4 % mu preference vyletěly poté, co vyhlásil celonárodní anketu, ve které se lidí ptá: Jste pro, aby každý občan měl právo na operaci do 14 dní v případu onkologické diagnózy, a to i v zahraničí za peníze vaší zdravotní pojišťovny? Souhlasíte, aby každý, kdo přijde k volbám, měl slevu 10 % na poplatky státu? A další podobné otázky. Do ankety se zapojily desítky tisíc lidí. Odsouhlasené body musí být v programu vlády, jinak do ní Matovič nepůjde.

Na pozadí ostatních mdlých a seriózních opozičních stran září a přitahuje voliče.

Ale mohl by být premiérem? Matovič zatím mlží a tu a tam zmíní jméno nezávislého odborníka, který by za něj mohl stanout v čele vlády.

Špatná zkušenost

Ale i to je past – být premiérem a nemít v zádech nejsilnější koaliční stranu, šik vlastních poslanců, je velké riziko. Slovensko má s takovým modelem zlou zkušenost. Když v roce 2010 sestavila vládu opozice proti vítěznému Robertu Ficovi, stala se premiérkou Iveta Radičová ze Slovenské demokratické a křesťanské unie. Předsedou unie byl ovšem Mikuláš Dzurinda. Vláda čtyř koaličních partnerů vydržela jen něco přes rok a rozpadla se. Také kvůli nejisté podpoře premiérky ve vlastní straně vyhrál další volby opět Fico tak drtivě, že sestavil vládu jedné strany.

šéfredaktor Petr Šabata před natáčením

Slovensko nepochybně potřebuje schopný slušný kabinet namísto dnešní mocenské sestavy, která pošlapala spravedlnost pro všechny, zamořila justici lidmi napojenými na mafii, zanedbala školství, zdravotnictví i znevýhodněné regiony. Napravit to vše je úkol, na který má opozice dobrý program i kompetentní lidi. Jen se musí domluvit a vydržet.

S premiérem Igorem Matovičem to ale bude mise téměř nesplnitelná.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související