Petr Šabata: Kdo si objednal vraždu Jána Kuciaka? Policie ukázala prstem

14. březen 2019
Podnikatel Marian Kočner, obviněný z objednání vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

Slovensko je zemí ještě vulgárnějšího kapitalismu, než jaký známe v Česku.

Ale je to i země, kde se v politice už před časem objevila naděje, která se mění v překvapivé volební výsledky. To druhé Slovensko právě prožívá oslnivé dny.

Kamila Pešeková: Když jsou pachatelé přesvědčeni, že vraždí dokonale

Policie vede k soudu v Bánské Bystrici jednoho ze čtyř obviněných z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Dlouhou dobu se zdálo, že vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové z konce února nemá žádné výsledky a policie přešlapuje na místě.

Policie obvinila podnikatele s temnou minulostí Mariana Kočnera z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Motivem úkladné vraždy byla podle speciálního prokurátora Kuciakova novinářská práce.

Kočner je nyní ve vazbě, protože je obviněný z ekonomické trestné činnosti. Není sice jasné – a prokurátor na tu otázku odmítl odpovědět – že právě Kočner byl konečným objednavatelem vraždy, že na začátku nebyl někdo ještě tajemnější a mocnější, ale po roce a 21 dnech od zločinu se dostalo společenské touze po spravedlnosti naplnění. Aspoň pro tuto chvíli.

Z vraždy byli dosud obviněni čtyři lidé – žena, která za ni zaplatila 70 tisíc eur, tedy necelé dva miliony korun, muž, který střílel, další muž, který dovezl střelce na místo činu a jeden zprostředkovatel celé akce.

Kočner a klientelistické podhoubí

V sobotu je na Slovensku první kolo prezidentských voleb, v nichž má velkou šanci na vítězství Zuzana Čaputová, kandidátka de facto občanská, aktivistka, advokátka, která si nikdy nezadala se zmíněným vulgárním kapitalismem.

Petr Šabata: Robert Fico odchází – je to dobrá zpráva pro Slovensko?

Robert Fico

Robert Fico v pondělí fakticky opustil slovenskou politiku a je to taková událost, jako kdyby oznámil odchod Miloš Zeman, nebo Jaroslaw Kaczynski.

Přitom už v krajských volbách na podzim 2017 i v obecních o rok později se prosadilo nevídané množství nezávislých kandidátů, solitérů, nebo slušných lidí z opozičních stran, kteří na hlavu porazili zavedené struktury vládní strany Směr.

Je taky celkem zřejmé, že v parlamentních volbách na jaře 2020 strana expremiéra Roberta Fica sice možná na procenta vyhraje, ale vůbec nemusí být ve vládní koalici. A to je slovenská opozice přinejmenším stejně neschopná jako ta česká.

Energie z náměstí, kam vyšli lidé po vraždě dvou mladých lidí a žádali spravedlnost, odchod staré politické gardy a slušné Slovensko, se aspoň částečně přelila do politiky a přinesla výměnu premiéra, ministra vnitra i seriózní vyšetřování. To je velká událost v časech ohrožené liberální demokracie, kterou oslabují populisté, extrémisté - i občanská lhostejnost.

Kamila Pešeková: Proč, ptá se Slovensko rok po smrti Jána Kuciaka

kuciak01_180302-222340_ako.jpg

Přesně před rokem 21. února se stala na Slovensku událost, o které tehdy téměř nikdo nic netušil. O to výrazněji ale ovlivnila dění v zemi.

Obviněný objednavatel vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně není jen obyčejný podnikatel pohybující se na hraně zákona. Byl vždy součástí toho klientelistického podhoubí, vinou kterého skončila druhá vláda Mikuláše Dzurindy a na kterém vyrostla sláva Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a celá strana Směr.

Kočner znal politiky, lidi z podsvětí a měl taky vždy dobré kontakty v policii a na prokuratuře, takže byly zcela na místě pochybnosti, zda na něj někdy slovenská spravedlnost může dosáhnout.

Dosáhla - a na rozdíl třeba od případu Davida Ratha jsou aspoň na pranýři také ještě nedávno vrcholní politici Fico, Kaliňák a svým způsobem i bruselský diplomat Maroš Šefčovič, protože je prezidentským kandidátem Směru. Obvinění Mariana Kočnera pro něj přišlo v tu nejméně vhodnou chvíli…

Petr Šabata

Dotáhne-li prokuratura a soudy případ vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně k uvěřitelnému rozsudku a stane-li se prezidentkou Zuzana Čaputová, bude to pro občany čitelná zpráva, že nic není ztraceno, jak to vypadalo ještě před rokem, když se vyšetřování rozbíhalo liknavě a politika byla zabetonovaná.

Navenek – třeba pro Maďarsko, ale i pro Česko – jsou aktuální  úspěšné dny toho lepšího Slovenska přinejmenším inspirativní.

autor: Petr Šabata
Spustit audio