Petr Janyška: Trump jde od válu – Ameriko, vítej zpět, úleva pro svět i Evropu

8. listopad 2020

Zvolení Joea Bidena, a ještě daleko víc prohra Donalda Trumpa, jsou velkou úlevou a vzpruhou pro miliony lidí všude po světě. Hlavně pro Evropu, včetně té střední.

Ukázalo se, že populista a demagog může ve volbách vyhrát, ale jen jednou, že podruhé ho už mohou zmobilizovaní voliči klepnout přes prsty. Že demokratické ideály a zdravý rozum mají pevný kořínek.

Čtěte také

Proč je Trumpova prohra pro všechny tak důležitá? Spojené státy jsou ve světě pro mnohé stále symbolem demokracie a západní civilizace. Jestli oprávněně, je věc jiná, ale stále to je fakt. Jsou jakýmsi měřítkem Západu, podle kterého se jinde porovnává, co je vhodné, co je slušné, jaké metody vládnutí jsou akceptovatelné.

A to, že v USA byl před čtyřmi roky zvolen oligarcha, miliardář, který sice neplatil daně, ale který demagogicky přesvědčil miliony Američanů, že on jim pomůže k lepší životní úrovni a zabezpečí jim první místo ve světě, to bylo nepřímým signálem jiným oligarchům, že takto to jde dělat i u nich. Kterému oligarchovi, včetně třeba českého, by se to nelíbilo? Trump podstatně oslabil všechny vzorce politické slušnosti a loajálnosti ke státu. Posledním příkladem je jeho odmítání přijmout výsledek voleb. Jako v nějaké banánové republice.

Neurvalý miliardář

Čtěte také

V Trumpově osobě uviděli Američané v čele státu miliardáře, který převrací vzhůru nohama všechno, na čem stála slušnost, zvyklosti politického chování a řízení státu, jaké si USA budovaly po desetiletí, úcta k zákonnosti. Legitimizoval vulgárnost a aroganci. Proč by to tedy nebylo přijatelné jinde? Když americký prezident útočí na své zpravodajské služby, proč ne i uprostřed Evropy?

V zahraniční politice opustil skoro všechno, co USA do té doby prosazovaly, škrtl mezinárodní dohody, které uzavřeli jeho předchůdci. Slyšeli jsme ho najednou velebit Putina a Kim Čong-una a navážet se naopak do tradičních spojenců: Merkelové, Macrona, NATO, EU. Svět přestával rozumět, o co USA jde, a jestli je za tím něco víc než jen soukromé zájmy Trumpova byznysu.

Za jeho prezidentování se USA nesmírně vzdálily Evropě, ty dva světadíly si přestaly rozumět. Ve velkých metropolích starého kontinentu bylo stále častěji slyšet, že Evropa se bude muset konstituovat bez vazby na USA a spolehnout se jen sama na sebe. Ochrana klimatu, íránské nebezpečí, ruské vměšování, v tom všem každý mluvil jiným jazykem. Jedinými, u koho Trump nalézal ohlas, byly státy střední a východní Evropy, které se Trump snažil použít jako trojského koně EU. Kterou si mimochodem nikdy nepřál.

Čitelný byrokrat

S Bidenem se toto všechno změní. To není naivismus. Změní se image USA, země se vrátí do předvídatelných kolejí. U Bidena je navíc jistota jeho čtyřiceti let v politice a ve státní administrativě. Pregnantně to včera vyjádřila starostka Paříže, socialistka Anne Hidalgo. „Welcome back America,“ tweetovala. Čili: „Ameriko, vítej zpět.“ Znamená to naději, že se s Američany bude zase možné dohodnout na všem, co dnes hýbe světem, i na lidských právech, i na Číně, i na Rusku.

A zároveň přijdou o podporu ty nejzpátečničtější síly, zosobněné třeba Trumpovým dlouholetým poradcem Stevem Bannonem, který mimochodem založil jakousi instituci na rozklížení EU, podporoval brexit a stál za protipotratovými aktivitami a jejich financováním všude po světě. Kterého mimochodem nedávno přijal i současný český prezident. Trumpův odchod možná uvolní ruce i papeži Františkovi.

Petr Janyška

A ve střední Evropě, stále víc svírané silami populismu, znamená Trumpův odchod naději, že i Orbán nebo Kaczyński tu nejsou na věky. I když dosud měli Trumpovu podporu.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Související