Petr Janyška: Nesmíme Rusku dovolit ani pomyšlení, že by snad mohlo tu válku vyhrát, říká Macron

23. leden 2024

Francie je u nás vůči válce na Ukrajině často vnímána jako nepříliš horlivý a opatrný článek západního světa. V paměti utkvěly telefonáty francouzského prezidenta s Putinem. Macron to nedělal proto, že by měl pro Putinovy agresivní choutky nějakou slabost.

Snažil se zastavit ještě v počátcích válku, která nemůže než přinést ohromné škody a oběti. Pokoušel se Putina přesvědčit, že jeho agrese nemůže mít šanci na úspěch, protože si proti sobě postaví celý civilizovaný svět a odsoudí Rusko do postavení párii.

Čtěte také

Když Macron viděl, že to je marné, výrazně přitvrdil svůj postoj a diametrálně změnil slovník. Dnes je jedním z nejostřejších kritiků Putinovy agrese. Vidí v něm nebezpečí pro celou Evropu, nejen pro tu střední a východní. Což je velký posun ve francouzském vnímání geopolitiky.

V pátek v projevu ke špičkám francouzské armády řekl: „Nesmíme Rusku dovolit ani pomyšlení, že by snad mohlo tu válku vyhrát. Naší povinností je nedovolit, aby vyhrálo. Vítězství Ruska by znamenalo konec bezpečnosti v Evropě. Budeme proto Ukrajině dál pomáhat.“

První zahraniční cestou nově jmenovaného ministra zahraničí Francie Stéphana Séjourného byl proto před deseti dny Kyjev. Ujistil tam prezidenta Zelenského o trvající podpoře Francie, protože, jak řekl, Putin hraje na postupnou únavu ze strany spojenců.

Špičkové, ale málo

Francie má jeden z největších obranných průmyslů na světě a Ukrajině pomáhá především sofistikovanými, přesnými zbraněmi, mj. dalekonosnými, velmi pohyblivými děly Caesar, které si mimochodem objednala i česká armáda. Ty svou kvalitou předčí ruské zbraně, problém je ovšem v množství.

Čtěte také

Francie jich Ukrajině dodala zatím třicet a hodlá poslat ještě jednou tolik, Dánsko poslalo dalších devatenáct. Vedle počtu ruských kanonů, byť horší kvality, to je ovšem jak šafránu. Podobně je tomu s dalšími zbraněmi, jež posílá Francie a vůbec státy EU. Špičkové, ale Ukrajinci by jich potřebovali daleko víc. Proto Macron vyzval francouzský obranný průmysl k podstatnému navýšení a zrychlení výroby, která by měla přejít do, jak řekl, „válečného modu“.

Od podzimu je Francie v čele tzv. dělostřelecké koalice států, které mezi sebou koordinují dělostřelecké dodávky Ukrajině. A sama chce navýšit dodávky této munice pro Ukrajinu na tři tisíce kusů měsíčně. Francouzští senátoři ovšem říkají, že to je žalostně málo, že Rusové denně vystřelí na Ukrajinu 10 až 15 tisíc granátů.

Francie příliš nezveřejňuje, jaké zbraně a v jakém množství posílá Ukrajině, nepovažuje to za vhodné. Zpráva jejího parlamentu hovoří o částce 3,2 miliardy eur od začátku ruské invaze.

Petr Janyška

Ví se, že Ukrajině dodala kromě zmíněných houfnic i desítky obrněných vozidel, vlastně tanků na kolech, protitankové střely, střely země-vzduch i vzduch-země, že Ukrajině poskytla 200 milionů eur k přímým nákupům zbraní u výrobců, že do Evropského fondu, z nějž se platí pomoc Ukrajině, věnovala miliardu eur. I že školí ukrajinské vojáky, za což si před pár dny francouzský velvyslanec vysloužil předvolání na ruské ministerstvo zahraničí.

Příští měsíc má jet Macron na svou druhou cestu do Kyjeva, aby ubezpečil Zelenského o pokračující podpoře a o další vojenské pomoci. Už teď ve svém projevu mluvil o dělostřelectvu, o úderech na dlouhou vzdálenost, o protiletecké obraně a o dronech.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.