Petr Janyška: Francie se mobilizuje pro Ukrajinu

17. březen 2022

Paříž a Kyjev jsou dva konce Evropy, dělí je dva a půl tisíce kilometrů. Ve Francii nežije žádná větší ukrajinská komunita, ta se odhaduje jen na několik desítek tisíc osob, což je v porovnání s jinými kapka v moři. Až do ruské invaze tam o ní nikdo nevěděl, nevyznačovala se ničím zvláštním. Imigrace ve Francii znamená především Maghreb, sever Afriky a vůbec Afriku.

Přesto tu je ruský útok na Ukrajinu tématem číslo jedna, lidé o ničem jiném s vámi teď nemluví. Daleko víc než o volbě prezidenta, ač ta se bude konat už za pár týdnů a tradičně bývá největší událostí roku. Noviny Ukrajině denně věnují několik stran, sociální sítě jsou jí plné.

Čtěte také

Francie se jednak snaží na Macronově úrovni, jenž obden telefonuje s Putinem, o zastavení bojů a návrat míru, jednak se připravuje na přijetí uprchlíků. Bude asi masovější, než bylo po invazi do Československa v roce 1968.

Francouzský občan vnímá ruskou invazi jako útok na Evropu, na evropskou civilizaci, na všechno, co se tu rozumí pod pojmem evropské hodnoty. Jako barbarství, o němž si nikdo nemyslel, že by se ještě mohlo na evropské půdě objevit. Ukrajina se ze dne na den stala hrdinou. K čemuž výrazně přispívá osobní odvaha a šikovná komunikace prezidenta Zelenského. I Marine Le Penová, jež se donedávna chlubila privilegovanými kontakty s Putinem, byla nucena invazi odsoudit, jakož i vůbec všechny krajní síly.

Čtěte také

Vedle vládní pomoci se ve Francii rozjela ohromná vlna solidarity na úrovni měst, regionů a nevládních organizací. Města vyčleňují ubytovací možnosti i třídy ve školách. Mnoho francouzských měst má partnerské vztahy s městy na Ukrajině či v Polsku a tam se teď koncentruje jejich pomoc. Všude se konají sbírky, města vypravují desítky kamionů se zdravotnickým a jiným materiálem, které směřují do Polska a na Ukrajinu. Třeba jako z města Nancy do východopolského Lublinu.

Francouzský Červený kříž dostal od lidí už 20 milionů eur, přispívají i firmy. A od jednotlivců dostává kvantum nabídek na ubytování. Zatím se této formě vyhýbá, počítá, že ubytovací potřeba bude dlouhodobá. Dává proto přednost městům a institucím, hledá prázdné sociální byty, ochotné hotely, také Airbnb přislíbil pomoci prázdnými byty.

Mobilizuje se kdekdo, včetně univerzit

Ve Francii se teď mobilizuje kdekdo. Třeba vedení francouzských univerzit se rozhodlo přerušit institucionální kontakty s univerzitami v Rusku poté, co ruský Svaz rektorů oficiálně podpořil Putinovu agresi. Francouzští vědci ale zároveň udržují kontakty se svými jednotlivými kolegy v Rusku, vědí o jejich odvážných podpisech na petici proti válce i to, že mnoho z nich invazi odsuzuje. Dělá se rozdíl mezi nimi a těmi, kdo podporují Putina. Kulturní instituce tak třeba odvolávají vystoupení a angažmá ruských umělců, kteří ho podporují.

Petr Janyška

Zvláštní kapitolou je Cizinecká legie, jež je součástí francouzské armády. Její velitel dal 700 Ukrajinců, kteří tam slouží, čtrnáct dnů volna, aby mohli zajet za svými rodinami a odvézt je do bezpečí. Ovšem nikoli, aby tam jeli bojovat, to by byla dezerce. Několik desítek jich už ale na Ukrajině zůstalo a jako vycvičení profesionálové jsou tam velmi žádáni.

Ukrajina také zamávala vyhlídkami do prezidentské volby, Macronovi stoupla popularita o pět procent. A prohlásil už, že jeho země je připravena přijmout sto tisíc ukrajinských utečenců, a třeba i více.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio