Petr Holub: EET končí, ať žije šedá ekonomika

27. říjen 2020

Největší daňový experiment skončil a pohřeb se odbyl bez smutečních fanfár. Sněmovna minulou středu odhlasovala zákon, podle kterého se daňový systém, známý jako elektronická evidence tržeb či prostě EET, odstavuje z provozu do konce roku 2022.

Přesněji řečeno, z provozu se odstavuje EET pro restaurace a obchody, zatímco v provozovnách řemesel a služeb se vůbec zavádět nebude. Poslanci tak rozhodli s vědomím, že v roce 2022 bude u moci jiná vláda, která politické náklady spojené s obnovením kontrolního systému nebude chtít platit.

Čtěte také

Elektronické pokladny online napojené na finanční úřady byly tím nejdůležitějším, co vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO) prezentovaly v oboru daňových reforem. Zřejmě to nebyl úspěch, protože výnosy z této operace se nepodařilo prokázat.

Přesto dnes už nedává valný smysl kritizovat de facto zrušený projekt. Zajímavější je jiný rozměr, který zmínila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při rozlučkové řeči ve sněmovně.

„Pořád si stojím za projektem EET,“ prohlásila. Ovšem v této chvíli „zachraňujeme podnikání v této zemi, a když vám teče do střechy, tak se nestaráte o anglický trávník,“ vysvětlila motiv. Zavedením EET se mělo narovnat podnikatelské prostředí – to však nedává valný smysl, když se „bojuje o holé přežití“.

Ti, kteří na předpisy nehledí

Každého, kdo ministryni Schillerovou poslouchal, přirozeně napadne, že se za těmito slovy něco skrývá. Vláda přece nezachraňuje podnikání v této zemi, naopak ho svými zákazy prováděnými ve vyšším zájmu likviduje.

Zároveň pak veřejným prohlášením své ministryně deklaruje, že se bude snižovat kontrola – jinými slovy, kdo chce přežít, může použít dosud nepřípustné prostředky.

Čtěte také

Není třeba dlouho chodit kolem horké kaše. Vládní představitelé si uvědomili, jakého významu nabývá v krizových časech šedá ekonomika.

Podnikatelé často obcházejí přísné daňové zákony, především tím, že nepřiznávají své příjmy. Na počátku krize to bylo možné označit za nevýhodu, protože nemohli stát požádat o podporu za výpadek těchto příjmů. Zároveň je zřejmé, že tady existuje vitální šedý sektor, který využívá nestandardní prostředky pro zvyšování obratu a zisku.

V této chvíli vláda už podruhé zavírá ekonomiku. Rolety obchodů a provozoven se zatahují, zaměstnanci zůstávají s dětmi doma. Není možné poskytovat služby, nakupovat, prodávat, prostě zvyšovat přidanou hodnotu. To ovšem platí pouze pro podnikatele, kteří se striktně drží úředních předpisů.

Petr Holub

Na druhé straně existují i takoví, kteří na předpisy tolik nehledí. A právě oni se v časech krizí, nejen té koronavirové, stávají jednou z nadějí pro celou ekonomiku. Tento fakt si očividně připomněli i na ministerstvu financí. Elektronická evidence tržeb tak svým zrušením poskytla veřejnosti svou poslední službu.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio