Petr Holub: Ceny bytů žene vzhůru strach

31. březen 2021

Dlouho chodili ekonomové a sociologové jen po špičkách kolem jedné otázky. Loni v březnu vypukla krize, ekonomický výkon se propadl nebývalým způsobem a zdaleka se nedostal na předkrizovou úroveň. Přesto cena bytů roste ještě rychleji než v předchozích letech. Teď je k dispozici odpověď. Ceny bytů nerostly navzdory, ale kvůli krizi. 

O deset procent proti předchozímu roku se začaly ceny tuzemských bytů zvyšovat už před pěti lety. Loni se teoreticky objevila možnost, že během krize nepříjemný trend skončí, ovšem dopadlo to naopak.

Čtěte také

Růst cen zrychlil podle Českého statistického úřadu ke dvanácti procentům a zaznamenal rekord desetiletí, pokud se nepočítá výjimečný rok 2017. Zájemce o pražský byt se dnes nediví cenám na úrovni sto tisíc korun za metr čtvereční, v Brně je situace jen o málo příznivější a v řadě dalších velkých měst ceny pokořily hranici 50 tisíc za metr.

O něco menší vzestup okolo osmi procent ohlásil pro Česko Eurostat, ale v zásadě dospěl ke stejnému výsledku jako tuzemský statistický úřad, jen na jiných číslech. Zrychlení cenového růstu zaznamenali ještě v Německu, Polsku, Rakousku a Nizozemsku.

Temné vize

Němci teď dodali vysvětlení, konkrétně průzkum, který na zakázku Postbank vypracovala agentura Kantar. Právě vinou koronavirové krize přestali lidé byty prodávat. Nejde o to, že by prodávat nechtěli. Bez několika promile plných 50 procent dotázaných se však bojí osobního kontaktu s realitními makléři i zájemci o nové bydlení, aby se od nich nenakazili.

Čtěte také

Už před krizí byla v Německu poptávka po bytech větší než nabídka. Z obav před koronavirem mohla také poptávka poklesnout, ovšem zároveň ji posílila zkušenost, jak je užitečné mít v těžkých dobách kvalitní bydlení. V takové situaci se ceny nezastaví.

Popis německých poměrů se zřejmě může přenést do Česka, kde jsou vidět obdobné signály. Například realitní společnost Central Europe Holding vypracovala studii, podle níž loni v Praze poklesl počet prodaných bytů. Je pravda, že tím jen zesílil trend posledních pěti let.

Vysvětlení, proč během krize rostou ceny bytů, je tedy na stole, ovšem případní zájemci si stejně nemusí oddychnout. Po odchodu pandemie se nabídka bytů zase zvýší, ovšem poptávce stejně nebude stačit. Tak zní jedna temná vize. Z takového pohledu není pád ekonomiky v časech koronaviru řešením právě z toho důvodu, že tento pád způsobil koronavirus. Namísto toho krize jen zakonzervovala dosavadní nezdravý cenový růst, který má blízko k nafukování cenové bubliny.

Petr Holub

Pak existuje ještě jedna vize, opět temná. Oživení ekonomiky se odloží, příjmy obyvatelstva poklesnou, a to se odrazí i na cenách bydlení po vzoru zemí jako Itálie, Španělska nebo třeba Rumunska. Pozitivní zprávou je okolnost, že člověk aspoň ví, na co se připravit.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio