Petr Holec: Proč Babiš ostře pálí právě na Piráty?

26. červen 2021

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš spustil ostrou předvolební palbu na Piráty a média řeší, proč právě na ně, když jejich voliči zdánlivě žijí v úplně jiném světě. Jenže toto zdání nebezpečně klame. Babišův útok na Piráty je naprosto logický ze tří důvodů: zaprvé potřebuje vyhrát volby, zadruhé mu i Piráti uloupili voliče a zatřetí jsou nejsnadnější cíl.

Babiš prostě potřebuje vyhrát volby, aby ho prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem. Zeman už avizoval, že po volbách pověří sestavením vlády lídra vítězné strany, který bude mít zajištěnu i většinu ve sněmovně. Taky ale pro znejistění všech nás ujistil, že případná vítězná koalice pro něj není stranou. Babiš tak může zůstat premiérem, i když ANO volby nevyhraje, bude ale ve volbách nejsilnější samostatnou stranou.

Přetahovaná o každý hlas

Čtěte také

Jenže pověřit případně sestavením vlády nevítěze voleb, a ještě bez většiny ve sněmovně, to je slušná ústavní klička i na Zemanovo velké prezidentské finále. Proto Babiš potřebuje aspoň vyhrát a podporu ve sněmovně hledat až poté. A doufat, že do vlády časem nalomí třeba ODS, kterou po případné nevýhře ve volbách v rámci koalice SPOLU může už v lednu klidně stihnout výměna šéfa. A tím novým chce být jihočeský hejtman Martin Kuba, který už řekl, že by mu vláda s ANO nevadila.

Ano, Babiš vypadá jako opak Pirátů. Jenže i oni mu ukradli voliče, kteří si s tímhle moc nelámou hlavu. Kteří ovšem můžou rozhodnout velmi těsné volby. A ještě víc voličů ANO přeběhlo k hnutí STAN, takže palbou na Piráty Babiš ostřeluje i STAN. A právě jeho voliči se můžou leknout některých kontroverzních výroků nebo nápadů Pirátů a vrátit se k ANO, pokud radši nebudou volit trojkoalici SPOLU.

Zase ti migranti

Čtěte také

A zatřetí: Piráti jsou pro Babiše tak snadný cíl, že by je trefil i naslepo. A to hlavně i díky migraci, která se znovu stává toxickým problémem na jižní hranici Evropské unie, takže nechybí v médiích. Je proto celkem jedno, že šéf Pirátů Ivan Bartoš napsal, že nemá problém s muslimskou Evropou bez hranic, už v roce 2009. Nebo že už před lety chválila povinné migrační kvóty pirátská senátorka Adéla Šípová. Migrace má v EU včetně Česka stále politicky ničivou sílu i bez toho, aby se k nám zrovna valila vlna migrantů.

Všichni si totiž ještě pamatují velkou migrační krizi z let 2015 a 2016. Ničivý potenciál toho stát se stranou migrace si samozřejmě uvědomují i Piráti, a proto se od svých starých výroků začali okamžitě hlasitě distancovat. Vlastně jim tak nezbylo než Babišovi skočit na starý dobrý trik: čím víc se od něčeho distancujete, tím víc se k tomu hlásíte.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související