Petr Holec: Nedává to smysl, tak to prostě uděláme. I Piráti a Starostové nakonec shazují vládu

16. květen 2021

Koalice Pirátů a Starostů tak dlouho říkala, že shodit ve sněmovně vládu ANO a ČSSD nedává smysl, až se k tomuto plánu trojkoalice SPOLU, tvořené ODS, TOP 09 a lidovci, sama hrdě přihlásila na společné tiskovce. Mezitím si navíc obě antibabišovské koalice ještě stačily vyměnit pár méně přátelských vzkazů, čí plán je vlastně absurdnější. Pár měsíců před volbami to není nejlepší vzkaz voličům.  

Dvě antibabišovské volební koalice logicky ucítily krev, když vládu Andreje Babiše nakonec přestali podporovat polovládní komunisti. Jen každá jinak, i když obě říkaly, že konečným cílem jsou předčasné volby – koalice SPOLU chtěla od začátku vládě vyslovit sněmovní nedůvěru, zatímco Piráti a STAN mluvili o rozpuštění sněmovny. Oba plány samozřejmě vyslyšel i prezident Miloš Zeman a oběma koalicím proto slíbil hradní zásah.

Čtěte také

V případě vyslovení nedůvěry vládě avizoval, že ji stejně nechá dovládnout až do říjnových voleb. A kdyby se náhodou poslanci předčasně rozpustili – tomu nejspíš nevěřili ani Piráti se Starosty –, natáhl by prezidentské posvěcení rozpuštění sněmovny tak dlouze, že by se předčasné volby stejně nestihly. Výsledek by tak byl stejný v obou případech: vláda by zřejmě dovládla až do října, ať už poslanci udělají cokoli.

Právě prezidentem, který úplně nepatří mezi opoziční fanoušky, argumentovali Piráti a STAN. Jakmile totiž důvěru vládě odeberou poslanci, odevzdávají ji tím plně do rukou prezidenta. Vyslovením nedůvěry vládě tak opozice může otevřít dveře nejen prezidentově vlastní vládě, ale i té poloprezidentské. To je samozřejmě opakem jejího dlouhodobého úsilí. I proto šéf STAN Vít Rakušan „parťákům“ ze SPOLU nedávno méně partnersky vzkázal, ať jeho koalici s Piráty laskavě nezatahují do svých her, co hraji s SPD Tomia Okamury.

Vlády bez důvěry dělají i ty nejhorší věci

A jestli tedy potřebuje podpisy na svolání mimořádné sněmovní schůze, kde chce shodit vládu, tak ať si řekne Okamurovi. Ten je totiž už začal sbírat, jenže neuspěl.

Čtěte také

„Je absurdní rozpouštět sněmovnu, když máme vládu s důvěrou,“ poradil na oplátku Pirátům a Starostům šéf ODS Petr Fiala. Proto moc nedává smysl, když se teď Piráti se Starosty najednou přihlásili k plánu koalice SPOLU na shození vlády, který celou dobu odmítali. A hned jí k tomu ještě přidali i podpisy svých poslanců.

A zvlášť když Zeman zatím neohlásil žádnou změnu svého zmíněného plánu. Ze strany opozice je tu ale ještě jedna očividně iracionální věc: obě antibabišovské koalice říkají, že vláda bez důvěry sněmovny nemá dělat žádné důležité věci. Jenže zkušenost ukazuje pravý opak. Právě vlády bez důvěry klidně udělají i ty nejhorší věci.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio