Petr Holec: Hamáček by měl přestat utahovat šrouby

18. duben 2020

Ministr vnitra, šéf Ústředního krizového štábu a předseda ČSSD Jan Hamáček jako by politicky vsadil na koronavirus.

Zatímco totiž vláda, ve které je kromě ministra i prvním vicepremiérem, postupně uvolňuje zákazy a otevírá ekonomiku, on stále „utahuje šrouby“, jak rád říká. 

Čtěte také

Před Velikonocemi místo uvolňování restrikcí avizoval jejich další zpřísňování a teď pro změnu jako jediný mluví o automatickém prodlužování nouzového stavu. Opatrnější jsou dokonce i komunisté.

Ano, někteří lidé o Velikonocích k přísným zákazům přistoupili o něco „liberálněji“, i tak by si ale právě první místopředseda vlády neměl dělat vlastní vládní politiku. Zatímco totiž vláda zveřejnila plán uvolňování karantény i postupného otevírání dalších obchodů a služeb, Hamáček řekl, že „jediný, kdo má nějaký plán, je ten virus“. A pro jistotu ještě přidal, že vládní změkčení zákazu nošení roušek byla chyba.

Hamáček jako by nevěděl, že dodržování vládních opatření nejlíp „zruší“ tím, když je bude sám kritizovat, protože právě na důvěře lidí v ně závisí. Navíc není pravda, že nějaký plán má jen „ten virus“, a vláda proto může pouze „utahovat nebo povolovat šrouby“, jak Hamáček říká lehce totalitní hantýrkou.

Dát lidem naději

Čtěte také

Plán návratu k normálu vláda sestavila z analýz zdravotnických dat i vývoje různých oborů ekonomiky a stejné plány zveřejňují i jiné evropské vlády. Říkat proto v tento moment, že jediný plán má virus, je šíření beznaděje.

Hamáček jako by se nechtěl smířit s tím, že ryze zdravotní krize rychle přešla v krizi ekonomickou, která z popisu práce prostě dopřává větší mediální „slávu“ ekonomickým ministerstvům než jeho „červenému svetru“. A ta na rozdíl od vnitra spadají spíš do portfolia ANO.

Jenže stejně jako dodržování karantény závisí na důvěře veřejnosti v Ústřední krizový štáb, závisí rychlost i míra ekonomické záchrany země nejen na důvěře ve vládní ekonomický záchranný plán, ale i na výhledu otevírání hospodářství. Právě podle něj se totiž mnozí živnostníci nebo firmy rozhodnou, jestli nadobro zavřou, nebo kolik propustí zaměstnanců. Pro mnohé z nich nyní hrají kritickou roli dny i týdny.

Čtěte také

Vláda samozřejmě nesmí dopustit návrat nákazy, taky ale lidem musí dát naději. Nic totiž nakonec nedokáže ekonomice uškodit tak jako právě beznaděj – to si ostatně na vlastní kůži vyzkoušela vláda ODS a TOP 09.

Ta podle ekonomů v letech 2010–2013 zbytečně prodloužila vleklou hospodářskou recesi i tím, že nejen svou rétorikou pesimismu živila ekonomickou skepsi, na kterou lidé logicky zareagovali odložením všech nákupů a investic. Koronavirus určitě ještě není za námi, i ministr vnitra by ale měl přestat „utahovat šrouby“. Ostatně už jsou utažené víc než dost.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio