Petr Hartman: Vypadá to jako podvod, ale není to podvod. Je to Čapí hnízdo

19. září 2019

Farma Čapí hnízdo netrpěla tím, že by byla malým a středním podnikem. Bez velkých problémů se dostala k půjčkám v řádu stamilionů korun.

Provoz financovala především z příjmů za reklamní služby koncernu Agrofert.

Čtěte také

Za účelové lze považovat, že Andrej Babiš koupil akcie farmy Čapí hnízdo svým dětem, protože chtěly podnikat. Firma totiž ještě před zahájením činnosti byla výrazně zadlužena. Navíc syn se v té době připravoval v USA na profesi pilota. Dcera zase očekávala narození dítěte. 

Výstavba areálu byla investičně natolik náročná, že 50 milionová dotace byla zajímavá i pro tak finančně silnou skupinu, jakou je Agrofert. Proto byl zájem učinit takové kroky, které by umožnily získání dotace. To je pouze několik úryvků ze zdůvodnění, proč státní zástupce Jaroslav Šaroch neposlal před soud lidi stíhané v kauze Čapí hnízdo.

Po pročtení toho, co nebylo začerněno, je zřejmé, že se farma neocitla mimo koncern náhodou. Zároveň je nepochybné, že na jejím osudu měl celou dobu enormní zájem Andrej Babiš. Přesto se podle Jaroslava Šarocha nepodařilo prokázat, že by byl spáchán trestný čin.

Musíte v tom umět chodit

V době, kdy firma žádala o dotaci, byla malým a středním podnikem. Kdo ji v té době skutečně vlastnil, nelze zjistit, protože jím byl vždy ten, kdo v daný okamžik držel akcie v ruce. Což je sice pravda, ale jménem akcionářů musel někdo jednat. Pokud to byli právníci, museli mít k tomu plnou moc. Je zvláštní, že ji policie nemá k dispozici.

Čtěte také

Není proto překvapením, že podle názoru dozorujícího státního zástupce nelze dokázat, že Čapí hnízdo bylo účelově vyvedeno z Agrofertu, aby dosáhlo na dotaci. Jeden z nejlepších projektů Andreje Babiše, jak se sám veřejně chlubil, byl z hlediska trestní odpovědnosti v pořádku.

Byť si vyšetřovatelé celou dobu mysleli něco jiného, rozhodující slovo má státní zástupce. Podle Jaroslava Šarocha se skutek sice stal, ale v průběhu trestního stíhání se pro něj nepodařilo shromáždit dostatek důkazů. Jinými slovy řečeno, pokud chcete jednat účelově, musíte v tom umět chodit. Jinak se vám může lehce stát, že z účelu se stane podvod a tím pádem i trestný čin.

Petr Hartman

Andrej Babiš toto balancování na hraně ustál. Nakolik mu v tom pomohla funkce premiéra, o tom lze spekulovat. Otevřené zůstává, zda účelovost jednání a nikoli podvod bude platit i v momentu, kdy vynese svůj verdikt nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio