Petr Hartman: V Babišových stopách, aneb Petr Fiala v sídle CIA

17. duben 2024

Když už budete v Bílém domě, stavte se u nás v CIA. Takto s nadsázkou by se dalo charakterizovat užitečně strávené dopoledne českého premiéra Petra Fialy ve Washingtonu.

Alespoň těmito slovy komentoval předseda vlády svoji návštěvu v sídle Ústřední zpravodajské služby, chcete-li CIA. Nedorazil na ni sám, ale v doprovodu ředitelů tří tuzemských tajných služeb.

Čtěte také

Navázal tak na Andreje Babiše. Ten v pozici premiéra měl při setkání s tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem podobný program. Rovněž zamířil do sídla CIA. Společnost mu přitom dělal ředitel BIS Michal Koudelka. Psal se rok 2019 a na Hradě úřadoval prezident Miloš Zeman. Ten svými aktivitami systematicky podrýval autoritu této tajné služby a pokoušel se z jejího čela Koudelku sesadit.

Také návštěva v sídle CIA přispěla k tomu, že prezidentova snaha nebyla úspěšná. Zároveň setkání tehdejšího premiéra s vedením americké tajné služby sloužilo k výměně informací o rizicích spojených především s Čínou, Ruskem a na Blízkém východě.

Dobré fungování tajných služeb

Za pět let se návštěva zopakovala. Byť v jiném personálním složení. Premiérem je Petr Fiala. Miloše Zemana na pozici hlavy státu vystřídal Petr Pavel. Ten se nijak negativně nevymezuje vůči BIS. Naopak jejího ředitele Michala Koudelku jmenoval generálem. Spolu s ním za kolegy z CIA zamířili i šéfové rozvědky a Vojenského zpravodajství.

Čtěte také

Jak už to u fungování těchto služeb bývá, pracují většinou v utajení. Proto se nelze dobrat ke konkrétním informacím, o čem s americkými kolegy hovořili. Dá se předpokládat, že o podobných rizicích, jako před pěti lety. Tentokrát patrně s větším důrazem na konflikt na Ukrajině a na napětí na Blízkém východě.

Oboustranná výměna informací pochopitelně neprobíhá pouze v rámci takovýchto oficiálních návštěv. Bez vzájemné a časté komunikace se spřátelenými zpravodajskými službami se jejich činnost neobejde. Zvlášť v současné době, kdy v různých částech světa sílí napětí.

To, že do sídla Ústřední zpravodajské služby byli pozváni ředitelé BIS, rozvědky i Vojenského zpravodajství názorně demonstruje, že jsou americkou stranou považovány za důvěryhodné a spolehlivé spojence. Tato pověst musí být podložena dlouhodobou kvalitní prací. Pouze na dojmy a pocity se v tomto prostředí nespoléhá.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Z přístupu Američanů je zřejmé, že oceňují dobré výsledky fungování tuzemských tajných služeb. Byť zdaleka ne o všech úspěších může být veřejnost informována. Nejnovější návštěvu českého premiéra a ředitelů všech tří zpravodajských služeb v ústředí CIA lze vnímat jako další krok k posílení bezpečnosti České republiky. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.