Petr Hartman: Úřednická čtvrť a olympiáda v Letňanech

31. leden 2019
Pozemek v pražských Letňanech, který by chtěl premiér Babiš získat od Prahy a postavit na něm kanceláře pro státní úředníky

Když k úřednickému ghettu přidáte jednu velkou nemocnici a pár stovek bytů, vznikne hezká čtvrť. Alespoň v představách pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Zhruba tímto způsobem by se dala popsat změna jeho pohledu na výstavbu shluku budov v Praze – Letňanech. Do něj by měli být přesunuti státní úředníci z různých částí hlavního města. Alespoň to prosazuje premiér Andrej Babiš.

Babiš chce v Letňanech postavit vládní čtvrť za šest miliard. Udělejme to jako v Paříži, tvrdí

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby na pláni kolem konečné stanice linky metra C v pražských Letňanech vyrostla vládní čtvrť pro 11 000 úředníků z různých ministerstev, informoval deník Právo.

Pražský primátor jeho nápad zprvu striktně odmítal. Nyní mění názor a je ochoten se o takovémto projektu bavit. Hřibova vstřícnost by neměla být zadarmo. Státní pokladnu by mohla vyjít na desítky miliard korun. Tolik by mohlo stát například financování vnitřního městského okruhu. A nejde pouze o něj.

Ze slov premiéra by se mohlo zdát, že stát ušetří daleko více. Atraktivní budovy v centru metropole by údajně využil jinak, případně je výhodně prodal. Problém je v tom, že se neví, kolik by jich bylo a zda by se to skutečně vyplatilo.

Na veřejnosti se zatím neobjevila žádná studie, která by mohla sliby Andreje Babiše zasadit do reálných souvislostí.

Úřednické ghetto nebo hezká čtvrť

Využijme budovy, které už stát vlastní. Nestavme nové, odmítá Babišovu vládní čtvrť odbornice

Kateřina Bečková

Andrej Babiš chce zbudovat vládní čtvrť, kam by se sestěhovala některá ministerstva. Tento sen zabudoval i do vládního prohlášení své jednobarevné vlády. Mají se rezorty přestěhovat do jednoho administrativního komplexu? Jde o logický krok, který ušetří náklady na provoz státní správy, nebo je to výraz ztráty soudnosti, gigantománie a velikášství, jak tvrdí pražský zastupitel Václav Novotný z TOP 09?

Primátor Zdeněk Hřib to výstižně charakterizoval ve vysílání České televize. Podivil se nad premiérovou argumentací, že uvolněné budovy zároveň prodá, udělá v nich muzea a byty. Všechny tři způsoby najednou považuje Hřib za nemožné. Názorně to ilustruje určitou chaotičnost, s jakou zatím premiér vznik úřednické čtvrti obhajuje.

Připomíná to situaci ze začátku tohoto tisíciletí. To tehdejší primátor Pavel Bém přišel s nápadem uspořádat v Praze olympijské hry. Shodou okolností měla být jejich část situována rovněž do Letňan.

Vládní čtvrť by přetížila dopravu. Chceme Prahu multicentrickou, říká budoucí primátor Hřib

Zdeněk Hřib (Piráti)

Vládní čtvrť v Praze je stále ve hře, i když s ní budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany nesouhlasí. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, který přišel s nápadem, aby se v nové vládní čtvrti soustředili úředníci z několika ministerstev, nyní rozmístěných po metropoli, poděkoval včera na Twitteru ministru kultury, že zrušil plánovanou dražbu barokního zámku ve Veleslavíně.

Také se hovořilo o tom, jak pořádání olympiády hlavnímu městu pomůže a jak na tom stát vydělá. Konkrétně v budování infrastruktury, vytvoření pracovních míst a zisků pro podnikatele. Reálně by náklady na pořádání her výrazně přesáhly výnosy z této akce.

Celý projekt skončil tím, že se za různé studie utratily desítky milionů korun. Olympiáda se v Praze nekonala a město se o její pořadatelství ani oficiálně neucházelo.

Přežilo i bez této akce a přežije i bez úřednické čtvrti. Ostatně snahu o její vybudování lze chápat také jako zvláštní příspěvek k elektronizaci státní správy. Ta by měla sloužit k tomu, aby člověk nemusel zbytečně obíhat úřady a zvládl všechno z jednoho místa.

Petr Hartman

Bylo to myšleno tak, že vše vyřídí od počítače s pomocí internetu. Určitě to neznamená koncentrovat úředníky na jedno místo. Je lhostejné, zda ho budete označovat jako úřednické ghetto, nebo s pomocí nemocnice a bytů ho budete vydávat za hezkou čtvrť.

autor: Petr Hartman
Spustit audio